Новини » Любопитно

Стартира изключително амбициозният проект за български хиперкар – ArcanumAdmin19.07.2018г 

Стартира изключително амбициозният проект за български хиперкар – Arcanum

- Автомобилът ще има 24 електромотора и максимална мощност от 5521 “кончета”

Новооснованата българска компания Alieno, представи проект за хиперкар на бъдещето с име Arcanum (от латински - тайна). Предвижда се в топ модификацията си изцяло карбоновото купе да има напълно електрически силов агрегат с максиална мощност от 5521 к.с. и максимален въртящ момент от 8880 Нм. Максималната скорост на тази машина ще достига 488 километра в час.

Бъдещите електрически коли ALIENO ще са собствена разработка на ALIENO Ltd, което ще позволява те да бъде произвеждани, подобрявани и усъвършенствани в рамките на компанията и да се гарантират и контролират пряко техните високи технически параметри и иновации във всеки аспект. За целта освен разработка и производство на електрическите хиперколи, ALIENO изгражда и собствена производствена фабрика с кампус, тестова писта и дизайнерско, изследователско и развойно (R&D) звено. Фабриката на ALIENO, която е в процес на изграждане и разширяване, е разположена в село Туховища, само на 3.5 км разстояние от централата на ALIENO в Слащен, България. За производството на ALIENO хиперколите, във фабриката на ALIENO вече са доставени първите KUKA 6-осни индустриални роботи.

За обезпечаване на дейността си, ALIENO има текущ отворен инвестиционен рунд, с който цели привличането на 2 млн. EUR външни инвестиции в замяна на 10% дялово участие в компанията при текуща пазарна оценка на бранда от 20 млн. EUR. Минималният възможен размер на инвестицията е 10 хил. EUR с които се придобиват 0.05% дял в компанията. Към юли 2018-а, мажоритарен собственик на ALIENO е основателят, CEO и CTO, Ахмед Мерчев, известен досега с производството на металотърсачи. В проекта е включен и известният търговец на битова електротехника и електроника Иван Киров, а водещ дизайнер е Енчо Енчев.

Шасито на представения първи проект за хиперкар включва монокок, предна и задна подрами от армиран въглеродно-влакнест материал с усилена с кевлар долна част. В цялата структура на монокока са предвидени зони за деформации и усилвания. Външните панели на Arcanum са също карбонови. Дължината на хиперкара е 5240 милиметра, ширината 2180, междуосието му възлиза на 3100 милиметра. Масата на двувратното хиперкупе ще е около 1620 килограма.

Силовият агрегат на напълно електрическата машина ще може да се състои от 12 или 24 електромотора, разпределени от три до шест на колело. Всеки от електромоторите, обаче, ще бъде контролиран индивидуално по електронен път. Предвиждат се три режима на работа на агрегата - Street, Track и Race, с възможност за активно разпределение на мощноста между предната и задна оси. Това означава че се предвижда пълно задвижване със система за контрол на вектора на тягата и динамично разпределение на въртящия момент между всяко от колелата. Мощноста на силовия агрегат ще зависи от версията и ще варира на няколко нива - 2646 к.с. (4440 Нм), 3530 к.с. ( 5920 Нм), 4411 к.с. (7400 Нм) или 5521 к.с. (8880 Нм).

Захранването на електромоторите ще става от графенови литиево-полимерни клетки и суперкондензатори, които ще събират енергия при спиранията и ще придават допълнителна мощност при резките ускорявания. Капацитетът на 800-волтовия пакет акумулатори ще е 60 кВт при състезателния вариант, 120 при пистовия или 180 кВтч при пътния вариант. Максималният пробег с едно зареждане на Alieno Arcanum ще надхвърля с малко 1000 км. Предвижда зарядът на батерията да позволи на колата да завърти от един до три кръга на Северния вариант на пистата в Нюрбургринг.

Предвижда се още презареждането на акумулатора да става от зарядна станция с мощност 350 кВт, което ще позволи процеса да отнеме само половин час. Ако се използва предвидената за разработка специална зарядна станцию Alieno с мощност до 2700 кВт, презареждането ще става за рекордно краткото време от четири минути.

Акумулаторният блок ще се състои от взаимозаменяеми модули, чиито параметри на работа ще се настройват автоматично в зависимост от броя и състоянието на клетките. Ако броят им е различен от този при базовите варианти, хиперколата сама ще подскаже, как да се разпределят правилно по купето, за да се постигне идеално разпределение на масата и максимално нисък център на тежеста на колата.

Arcanum ще има роботизирано окачване с двойни напречни щанги, натискащи щанги и регулируеми стабилизатори за напречна устойчивост. Амортисьорите ще са електронноуправлеми, с регулировка на твърдоста и височината. Като опция се предвижда и активно въздушно окачване като това при прототипите за състезанието “24-е часа на Льо Ман”.

Спирачната система на хиперкара ще има три отделни подсистеми - хидравлична, електромагнитна и въздушна с използване на активната аеродинамика на купето. Като опция се предвижда и монтирането на спирачен парашут.

В списъка на оборудването на Arcanum ще влизат карбонов волан, състезателни седалки с основа от карбон, система за автодиагностика на електронните системи, пет камери вместо странични огледала с разпознаване на лица и ирис, както и комплекс от актини системи за подпомагане на водача, получаващ данни от 17 камери, лидар, осем радара, GPS-приемник и IMU-сензор.

Компанията вече приема поръчки за своята “кола на бъдещето” Цената на базовия модел е 750 000 евро, а топ-вариантът ще струва 1,5 милиона евро. За направата на всяка отделна поръчкова машина се предвижда производствен срок от 18 до 30 месеца.
 
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft Ecogas 15W-40
Gazpromneft Ecogas 15W-40
Разфасовка: 1 литър
Цена: 6.54лв.
Купи