Новини » Любопитно

Автобус без шофьор вози виенчаниAdmin03.08.2018г 

Автобус без шофьор вози виенчани

Миналата седмица в австрийската столица за първи път автобус без шофьор бе тестван в реални условия – с пътници по улиците на новия квартал Асперн. Роботизираният автобус пропътува разстояние от половин километър до станцията на метрото "Зеещад" и обратно, като на борда се намираше и задължителният за такива пътувания оператор. За първи път в Австрия при това пътуване беше осъществена успешна "комуникация" между автономните автобуси и светофарите по пътя им. Тестът беше очакван с изключително нетърпение както от администрацията на Виена, така и производителя.

Пилотният проект получи финансова подкрепа и от страна на федералното министерство на транспорта. Той се разработва съвместно от общинското предприятие за транспорт "Винер линиен" и редица научни институти и фирми. Безпилотните автобуси са експериментална форма на транспорт, която може да промени изцяло движението в големите градове. Модерното превозно средство може да превозва 11 пътници и е с електрическо задвижване. Автобусът не причинява замърсяване на въздуха, а освен това е бърз и много практичен. Теоретичната фаза на проекта стартира през лятото на 2017 година, а в началото на 2018 автобусът на френския производител NAVYA пристигна във Виена. През тази есен тестовата фаза ще продължи с два автономни автобуса с оператори на борда, които ще имат право да качват и пътници. Трасето около метростанция "Зеещад" ще е дълго около два километъра. Автобусите са с 11 места, но едно от тях е запазено за оператора, така че в тях ще могат да се возят максимум десет пътници. В превозните средства не могат да пътуват правостоящи.

Дали новата транспортна система на Виена ще има успехи, предстои да видим. Със сигурност обаче тя ще промени много неща. Властите в австрийската столица се надяват експерименталната кола да бъде в помощ на съществуващия в момента обществен транспорт.

Интересни факти:

Брой автобуси – 2

Размер на инвестицията – 1.5 млн. евро

Размери на автобуса: дължина – 4.75 м; ширина – 2,11 метра; височина – 2.65 метра

Капацитет - 11 пътници (вкл. оператора)

Разрешена максимална скорост . 20 км/ч

С едно зареждане автобусът може да работи максимум 9 часа.

Време за зареждане – от 4 до 8 часа.
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft Diesel Prioritet 10W-40
Gazpromneft Diesel Prioritet 10W-40
Разфасовка: 20 литра
Цена: 114лв.
Купи