Новини » Любопитно

Немските шофьори ще могат да избират между поправка на дизела си и намаления при закупуване на новаAdmin04.10.2018г 

Немските шофьори ще могат да избират между поправка на дизела си и намаления при закупуване на нова Управляващата коалиция в Германия предложи след дълги нощни дебати на германските собственици на дизелови автомобили избор – подновяване на хардуера на автомобилите им или ползване на намаления при закупуването на нова кола. Немските автопроизводители са се съгласили да предложат програма за подмяна на собствениците на по-стари дизелови автомобили или да ги заменят за нови, като ползват намаления в цената. Федералното правителство смята че разходите по поправката на засегнатите автомобили трябва да бъдат направени от автопроизводителите.

Що се отнася до търговските автомобили правителството има намерение да субсидира поправката по поставянето на т.н. SCR до 80% от цената на замяната. В момента в Германия има 3,1 милиона дизелови автомобили изпълняващи изискванията на екостандарта Евро 4 и 5,7 милиона автомобили с Евро 5. Общият брой на автопарка във Федералната република възлиза на 46,5 милиона коли.

Най-големият немски автопроизводител VW Group предлага да покрие частично ремонта, който възлиза на около 3000 евро със сумата от 2400 евро на кола. Проблемът е кой ще поеме остатъчната сума от 600 евро.

По отношение на другия избор – замяната на стар със нов автомобил от Волфсбург са готови да намалят цената на новия Евро 6 автомобил с до 8000 евро. Конкуренцията от Мюнхен е съгласна на до 6000 евро, докато от Щутгарт са най-”стиснати” с техните до 5000 евро. Немските автогиганти, обаче, задават с право въпроса как ще бъдат заставени не немските автопроизводители да направят същото нещо. По този въпрос внезапен удар дойде от Франция – босът на Renault Карлос Гон обяви, че неговата компания може да предложи до 10 000 евро отстъпка при закупуването на нов техен автомобил.

Болшинството от политиците в Германия смятат, че разходите по подмяната не бива да лягат върху плещите на собствениците на автомобилите, а те трябва да бъдат поети изцяло от автопроизводителите. Шефът СПД Шулце направо заяви: “Автомобилната индустрия създаде проблема и сега именно тя трябва да се справи с него”, имайки предвид Дизелгейт и засегнатите от него автопроизводители.

Вследствие на дизеловия скандал немски съд отвори пътя пред големите общини с най-замърсен въздух да забранят използването на стари дизелови автомобили по улиците си. Финансовата столица на Германия – Франкфурт въвежда подобна забрана от февруари следващата година.
Източник:Автопрес


Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft Diesel Premium 5W-40
Gazpromneft Diesel Premium 5W-40
Разфасовка: 20 литра
Цена: 165.84лв.
Купи