Новини » На път

23 млн.лв. са необходими за отсечка от магистрала „Хемус”



25.05.2010г 

23  млн.лв. са необходими за отсечка от магистрала „Хемус”

Строителството на автомагистрала "Хемус" от километър "0" до километър "8,5" на пътния възел "гара "Яна"- Софийски околовръстен път", е включен в списъка на ОП "Транспорт" за периода 2007-2013 година, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.
Тази отсечка е част от трансевропейския коридор "4", като ще свърже съществуващата магистрала "Хемус" с края на бул. "Ботевградско шосе", откъдето започва т. нар северна скоростна тангента.
Плевнелиев се надява до края на 2010 година министерството, агенцията "Пътна инфраструктура" и Софийската община да подготвят техническия проект, тъй като за изпълнението му има вече изготвен парцеларен план на засегнатите от трасето територии и решение на Министерския съвет от 2007 г. за отчуждаване на земите. Има и ОВОС, която обаче трябва да се допълни.
Същевременно има и издадени две концесии, които попадат директно на трасето на осемкилометровата отсечка и в момента се разследва как е допуснато такова нарушение.
Министърът посочи като важен проблем липсата на финансови средства - 23 млн. лв. са необходими за осигуряване на отчуждителните процедури. Плевнелиев каза, че вече са предприети действия, като един от начините е сумата да бъде предвидена при предстоящата корекция на държавния бюджет. Вярвам, че до 3-4 седмици ще можем да се похвалим с положителен отговор, добави министърът на регионалното развитие.

Източник: Economynews.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама