Новини » На път

Честит Ден на детето! Без детинщини на пътя!



01.06.2010г 

Честит Ден на детето! Без детинщини на пътя!

Днес прегръщаме децата си и им подаряваме по нещо желано, казваме им, че ги обичаме и ги изпращаме навън - към училищния двор или детските площадки. Те се мръщят на задължителната реплика "Внимавай, като пресичаш!", защото са я чували стотици пъти.
И въпреки всичко, някои от тях не се връщат у дома. Причината - ПТП.

Ако бяхме друг портал, а не автомобилен, сега щяхме да направим една "цветна", "бонбонено-балонена" новина за 1-ви юни. Но редакционният ни екип всеки ден отразява трагичните последици от рискованото поведение на пътя. Понякога заради него загиват деца.

Затова Autoplanet1 честити 1-ви юни на всички бивши и настоящи деца и им пожелава повече усмивки и, разбира се, спокойствие на пътя!

 

От днес до 15 юни ще се проведе акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Основната цел на „Пътна полиция” тази година ще е засилен контрол върху участниците в движението, върху управляващите мотоциклети и други превозни средства.

Тревожна статистика:

Децата до 14 години по-често загиват като пешеходци, а от 14 до 17 години – като пътници в автомобили. Това е тъжната констатация на "Пътна полиция".  Допълнителни мерки ще се вземат за безопасността по селските пътища.
В България децата загиват в автомобилите, защото се превозват неправилно, заяви Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи и припомни, че страната ни е последната европейска държава, която въведе задължителните изисквания за обезопасителни системи. Според проучване на ФИА за периода 2001-2009 година смъртността по пътищата в България и Румъния се увеличава, докато в другите европейски страни намалява. Затова родителите трябва да шофират така, както биха искали да карат техните деца след време.
През миналата година за двуседмичната кампания на „Пътна полиция” за опазването на децата на пътя са проверени 14 154 автомобила, съставени са 546 акта за превишена скорост, 428 акта за отнемане на предимство, 196 акта за преминаване на червен светофар, 381 акта за неправоспособни водачи, 389 акта за неизползване на колани. Съставени са общо 3747 фиша. По данни на отдел „Пътна полиция” към СДВР 8,3% от пътно-транспортните произшествия са следствие на нарушения на децата пешеходци. Най-много произшествия с деца са настъпили в районите на спирки на масовия градски транспорт и сигнализирани пешеходни пътеки.


И нека се забравяме - само децата имат право да нямат спирачки!




Коментари

Добави коментар

Реклама