Новини » На път

Самонаетите шофьори ще имат работно време



22.06.2010г 

Самонаетите шофьори ще имат работно време

Ограниченията на работното време ще важат за всички шофьори на автобуси и камиони в ЕС, независимо дали те са наети от транспортна фирма или извършват превози "на свободна практика" за различни клиенти. Такова решение взе Европейският парламент (ЕП) с 368 гласа "за", 301 "против" и 8 "въздържали се".

Европейската комисия беше предложила на депутатите самонаетите шофьори да са изключение от общите европейски правила. В крайна сметка те обаче ще са длъжни да спазват разпоредбите, според които могат да са на волана не повече от 48 часа средно на седмица. По изключение те могат да достигат до 60 часа, само ако средният брой седмични часове не е превишаван през последните четири месеца.

Като аргументи за решението си мнозинството в ЕП изтъква загрижеността си за здравето и сигурността на шофьорите, безопасността по пътищата и правилата за честна конкуренция в бранша. Представителите на малцинството защитават тезата шофьорите да имат право на свободен избор на работно време, както е при всички самонаети в останалите браншове. Те настояват проблемът с нелоялната конкуренция да се реши не чрез поставянето на всички под един знаменател, а чрез по-строги мерки за борба с фалшивите шофьори "на свободна практика", които всъщност работят само за един клиент.

 

karieri.bg, Екатерина Попова




Коментари

Добави коментар

Реклама