Новини » Застраховане

"Гражданската" поскъпва до европейско ниво



12.07.2010г 

"Гражданската" поскъпва до европейско ниво

Цената на „Гражданската отговорност" трябва да достигне средноевропейските нива, заяви за Дарик Цветанка Крумова, изпълнителен директор на една от водещите застрахователни компании у нас. Според Крумова, в момента стойността на задължителната полица е доста по-ниска, въпреки че българските компании покриват и щети, нанесени в европейските страни. Крумова бе категорична, че е задължение на институциите да се справят с намаляващия обхват на задължителната полица. Крумова коментира и предложението за 2 на сто данък върху застрахователните премии.
"Ако има аргументи да се увеличават косвени данъци, в отговора на въпроса се включва и отговорът за този данък. По отношение на формата, да, това е данък, който съществува в Европа. Той ще се записва на отделен ред в полицата и ще се плаща от потребителя, което, естествено, означава, че застраховките ще поскъпнат.

 

С колко ще поскъпнат?

 

Номинално 2%, но не по всички застраховки, тъй като има отчисления преди начисляването на данъка, тоест ще се приспадат така наречените парафискални такси, каквито са вноските в гаранционния фонд, в обезпечителния фонд, както и във Фонд „Земеделие". Така че около 1,86 на сто е номиналното увеличение по да речем „Гражданска отговорност", каза Крумова.


Източник: Insurance.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама