Новини » На път

Бирата преди път ще струва на шофьора 400 лв



14.07.2010г 

Бирата преди път ще струва на шофьора 400 лв

400 лв. глоба ще плаща всеки шофьор, позволил си да изпие две бири, преди да се качи на колата. Това става ясно от предложенията на КАТ за промяна в Закона за движение по пътищата, които се очаква да бъдат гласувани през септември.

Предложението на експертите по пътна безопасност е почерпените водачи с промили от 0,5 до 1,2 да плащат глоби от 400 до 800 лева и да остават без книжка от 2 до 5 месеца. За всеки пътник в колата пияният ще плаща още по 300 лева (виж промените в таблицата).

Санкциите за скорост, алкохол и шофиране без книжка ще бъдат завишени през есента, защото това са

нарушенията, заради които загиват най-много

хора, обяви зам.-шефът на Охранителна полиция Алекси Стратиев след вчерашното заседание на държавно-обществената комисия по проблемите на безопасността на движението.

„Анализите сочат, че 50% от катастрофите с убити са резултат от превишена скорост, 8% са заради употреба на алкохол, а 10% са заради неправоспособност“, допълни той. Според предложенията на КАТ за висока скорост в населените места глобата ще стане от 200 до 500 лв. Когато водачът кара с 21 км/час отгоре и превозва пътници,

санкцията се увеличава с 40 лв. за всеки пасажер

Нарастваща глоба с 30 лева за всеки пътник в колата ще бъде прилагана и на шофьорите, които карат без задължителна застраховка “Гражданска отговорност”.

Водач, в чиято кола има хора без колани, ще плаща по 50 лева за всеки пътник.

За неправилно изпреварване пък наказанието става 1 месец без книжка и от 100 до 500 лева глоба.

Законът ще бъде безкомпромисен и към младите шофьори (с до 2 години стаж), които вече няма да имат право да пият дори една бира, когато шофират. Всеки новобранец зад волана, хванат да кара с показания на дрегера от 0,3 до 0,5, ще остава без книжка за месец и ще се разделя със 150 лева.

Зайците няма да имат право да шофират сами през първите шест месеца. До тях на предната седалка задължително ще трябва да се вози шофьор с поне 4 години стаж. Новите водачи първоначално ще получават само една трета от общия брой контролни точки. След 12 месеца ще получават още една трета, а на втората година вече ще имат пълния брой точки.

В предложенията е записано още събраните глоби да отиват в специален фонд, който да финансира ремонта на пътищата, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Предстои общините да бъдат запознати с всички законодателни промени и именно местната власт да предлага проектите, които да бъдат реализирани с пари от фонда.

Предвижда се още част от средствата, събрани от глоби, да отиват за купуване на камери и радари.

Сметките на Пътна полиция показват, че един модерен уред за засичане на скоростта се изплаща само за седмица-две. Според министър Цветанов, откакто е бил монтиран новият радар с камера на Орлов мост, водачите, каращи в буслентата, значително са намалели. Уредът снима около 500 джигити на седмица и внася в бюджета около 300 000 лева месечно. От МВР обявиха, че със закупуването на повече техника ролята на катаджиите ще е повече превантивна и те няма да стоят в храстите, а ще бъдат изпращани в най-невралгичните точки, за да облекчават движението.

„Трябва да намалим с 40% убитите и с 20% ранените в катастрофи, а това е възможно с комплексен подход- не само да се вдигат глобите, но и да се строят магистрали и да се отстраняват препятствията по пътищата, за да ограничим тежките последствия”, коментира вътрешният министър. МВР шефът посочи, че от началото на годината до 11 юли са загинали 372-ма души, което е с 13,6% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, но въпреки това цифрата трябва да бъде още по-малка.

 

monitor.bg

 

 

 




Коментари

Добави коментар

Реклама