Новини » Застраховане

Застраховател в Русия озаконява трик на манипулация с километри



23.07.2010г 

Застраховател в Русия озаконява трик на манипулация с километри

Руски застраховател предлага нов тип автозастраховка - „Умно каско“. Продуктът на „Алфа Страхование“е разработен специално за малко пътуващите водачи, уточнява електронното издание „Страхование Ру“. Ако годишният пробег на автомобила е до 7000 км, ссобственикът му може да разчита на отстъпка 20% от цената на стандартната полица. За пробег от 7000 до 15000 км компанията обещава отстъпка от 7%, а от 15000 до 20000 км – 5%.
Програмата обаче не важи за всички коли. Офертата не засяга, например, някои модели на Lexus, Toyota, Porsche (Cayenne) и BMW.
Всеки клиент оценява и обявява самостоятелно годишния си автопробег. Ако в момента на аварията данните на километража превишават посочения лимит, компанията отказва да плати обезщетение. Според общите условия такова може да бъде изплатено при кражба или пълно унищожение на колата, когато 75% от автомобилът е повреден и не подлежи на ремонт.
Таргет групата потребители на новия продукт са работещите хора, които отиват до работа и се прибират в къщи с колата си, посочи зам.-генералният директор Александр Горин.
Идеята е взаимствана от Америка и Австралия, където подобна стратегия за работа с клиентите е наречена Pay as you drive – „плати толкова, колкото караш“.
Не всички обаче посрещат идеята за такава застраховка радушно.
Според зам.-генералния директор на „Цюрих. Ритейл“ - Сергей Ефремов, продуктът изглежда прекалено сложен (автомобилистите и досега не могат да свикнат с франшиза) и рискован заради опасност от засилване на измамите. „Връщането на един километраж струва от 500 до 3000 рубли“, подчертава Ефремов.
Според генералния директор на „КИТ Финанс Страхование“ Сергей Ковалчук единици ще се възползват от този трик с манипулирането на километрите. Според него обаче отстъпка от 5 на сто звучи като маркетингов ход, а не като резултат от актюерски изчисления.
Сравнение на тарифите по „каско“ в Русия показват, че дори с отстъпка, новата полица не винаги излиза по-евтино. Например, за автомобил Peugeout 307 от 2009 г. на цена 560 000 рубли (управляван от 28-годишна жена с 5-годишен стаж) застраховката „каско“ ще струва: 27 700 рубли в „КИТ Финанс Страхование“, 39 000 рубли в „АлфаСтрахование“, 47 500 рубли в „Ренессанс Страхование“. С 20% отстъпка за годишен пробег от 7 000 км полицата в „Алфа Страхование“ излиза 31 200 рубли.
В „Алфа Страхование“ се надяват, че след година продуктът ще заеме 5–8% в портфейла на каското.


Източник: Insurance.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама