Новини » Любопитно

Датчикът за гумите - врата за апашите?



18.08.2010г 

Датчикът за гумите - врата за апашите? Наблъскването на съвременните автомобили с най-различни електронни системи е колкото полезно, толкова и понякога опасно. Наскоро изследователи от Щатите за пръв път са преодолели защитата на съвременен автомобил през входа OBD-II, съединен с бордовия компютър и са вкарали хакерската програма CarShark. Благодарение на тази програма злонамерен човек може да спре колата на автомобила в движение, да блокира отвън вратите, да пусне в салона горещ въздух или да промени покaзанията на скоростомера. Тук, обаче, слава богу, все още има едно "но" - за да се присъедини порта, трябва все пак да се влезе в колата, а за апаша може би е по-лесно все пак да отмъкне цялата кола.

Учените от Рутгеровия университет и от Университета на Южна Каролина са успели да преодолеят и този проблем, което навярно би зарадвало доста апашите. Според учените "глави", системите на автомобила могат да се преодолеят дистанционно, използвайки датчика за налягане на гумите, който се поставя на колите от 2008-а година насам. Той използва радиочестоти за предаване на информация и с помощта на тези сигнали чрез специална програма могат да се проследят автомобилите и отвън да се извърши намеса в предаването на информация в системите.

Засега тази програма може само да следи автомобила и да предизвика неизправност в бордовия компютър. Но учените не изключват, че добре платени от апашите хакери скоро време ще използват електронното оборудване на автомобилите за да проникват с лекота в тях.


Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама