Новини » Любопитно

Китайската държава инвестира 15 милиарда долара в производството на електромобили



20.08.2010г 

Китайската държава инвестира 15 милиарда долара в производството на електромобили
Властите в Китай имат намерение да инвестират 14,7 милиарда долара в развитието на производството на електромобили не някой ден, а до 2012-а година. От пакета на държавната инвестиционна програма ще се възползва най-вече неотдавна създадената Асоциация на производители на електромобили. В нея влизат държавни компании и изследователски институти, а главната й задача е разработката на нови технологии, създаване и подръжка на единни стандарти в областта. В момента нейни членове са 16 организации и предприятия, сред които автопроизводителите FAW, Dongfeng, Changan, производители на акумулатори и енергеийната компания State Grid Corp.

До създаването на новата асоциация в разработката и реализацията на проекти по производството на електромобили, вземаха участие само чужди компании, създали съвместни предприятия с китайците. По мнение на китайското правителство, благодарение на асоциацията ще бъде засилен държавният контрол над отрасъла и ще бъдат създадени условия за постигане на сериозни успехи, заради гигантското финансиране.

В момента на китайския автомобилен пазар се предлагат хибридни автомобили, а електромобилите са в разпореждане на държавата и нейни компании. Продажбите на електромобили в Китай в момента е сред най-високите в света - около 5% от пазара, но този транспорт всеоще си остава скъп. За развитие на пазара им китайското правителство изплаща субсидия на базирани в пет големи града компании в размер на 8780 долара за всеки произведен хибриден или електромобил. Навсеки купувач, пък се предоставя държавна субсидия в размер на 440 долара.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама