Новини » Любопитно

Правителството на Щатите стартира процедура по раздържавяване на GM



21.08.2010г 

Правителството на Щатите стартира процедура по раздържавяване на GM
В Щатите концернът General Motors представи необходимата документация за първично публично предлагане на акции (IPO) на фондовите борси. Приблизителният брой акции, които ще бъдат изксарани за продажба засега не е ясен, но пускането им може да донесе на GM от 15 до 20 милиарда долара, което ще превърне тази борсова акция в една от най-големите в историята на борсовия бизнес. Акциите ще бъдат пуснати на Ню-Йоркската фондова борса и на тази в Торонто. Основни гаранти на операцията на GM ще са банките Morgan Stanley, JPMorgan, Bank of America, Merrill Lynch и Citigroup.

По предварителни данни, търговете по продажбата на акциите ще се проведат в периода от края на октомври до края на ноември, но не е ясен броят, които ще пусне за продажба сегашният мажоритарен собственик на GM - американското правителство. Ситуацията, обаче, показва твърдото намерение на властите да върнат обществения характер на собственост на гиганта, който заради помощта от правителството на президента Обама, дори беше наречен на шега Government Motors.

Заради финансовата помощ, министерството на финансите на Щатите получи контролният пакет акции на General Motors, койтов момента е около 61%. General Motors успя да върне на правителството досега около 6,7 милиарда долара по кредита. Това стана след като Концернът GM осъществи процедура по банкрут, след която получи държавния кредит в размер около 30 милиарда, а правителството получи контролнияпакет от акции.

В резултат на операцията на 1 юли 2009-а година беше създадена новата компания General Motors Company. Тази година GM за пръв път от 2007-а годин насам отбеляза печалба, както през първото,така и през второто тримесечие. Старата GM пък беше преименувана в Motors Liquidation Company.

Успешното провеждане на гигантския търг ще стане важна политическа победа за администрацията на президента Обама, която беше подложена на жестока критика от страна на републиканската партия за стратегията си на мащабни финансови инжекции в разорената компания. Ако продажбата на акции донесе приход на GM от 20 милиарда долара, капитализацията на компанията може да достигне 80-90 милиарда долара. Ако се търсят сравнения, то пазарната цена на най-големия световен автопроизводител в момента - Toyota е около 120 милиарда долара.

Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама