Новини » Любопитно

Cooper Clubman S - Maxi-малното Mini



30.08.2010г 

Cooper Clubman S - Maxi-малното Mini По време на краткото запознанство с този автомобил непрекъснато имах чувството, че ми прилича на някакъв познат човек. След малко замисляне се шляпнах по умното чело - Джина Дейвис. Тази известна холивудска фея участваше в един екшън, наречен „Дълга целувка за лека нощ", в който кротката домакиня и майка в един момент започна да мята ножове с убийствена точност в кухнята и не след дълго под кротката й домакинска външност се оказа скрит силов агент на ЦРУ.

Е, и Cooper Clubman S е нещо подобно. Създаден като домакинската кола на марката Mini, и при първия, и при втория й "живот", този по-дълъг и вместителен автомобил осигурява впечатления от карането като на стандартното Mini. Което в никакъв случай не е минус. В същото време динамиката му никак не е за подценяване, особено от околните коли на светофарите, които има доста да дишат праха на "хамбарчето", ако се опитат да му се опънат. Разликата е в размерите - по-дълго с 80 мм междуосие, нараснала с 245 мм дължина и увеличаващ се багажник при сгъването на задните седалки /260 - 930 л/, както и малко "повече" врати. На шофьорската седалка нарастването не се усеща, но се чувства осезателно, когато трябва да вместите в колата хора отзад, кучето, някои типични спортни принадлежности или пакети с покупки от супера.

Идеята в създаването на Clubman наистина не е нова, но тя доразвива моделната линия на марката, използвайки една и съща платформа. Дизайнът на комбито си остава типичен за фамилията, въпреки че на пръв поглед дългият покрив изглежда малко плосък. Както при стария Clubman достъпът до товарното пространство става през две врати, затова може би и двойният изход на ауспуха стои толкова хармонично. Спойлерът на покрива над вратите носи в себе си горен стоп, а самият покрив, страниците, броните могат да бъдат разкрасени по различни начини.

Разликата в базовото Mini и Clubman се нарича пространство и освен двете задни врати, на разположение е още една "половинка" от към страната на предния пътник, с панти в обратната си част. Тя улеснява доста влизането и излизането отзад, където вече и хора с височина 180-190 см могат да се разположат без проблем. Вратата е добре интегрирана в екстериора, като дръжката е монтирана вътрешно и не разваля външния изглед. В името на безопасността тя може да бъде отворена едва след като се отвори предната дясна врата.

В останалите си неща колата почти няма разлики с тривратото Mini. И тук фаровете и задните светлини са закрепени на калниците, а не на капаците и вратите, в които са оставени отвори за да не ги покриват. Също както в другите варианти е използван огромният централен скоростомер, покрит със същото бликово стъкло, което в някои моменти доста може да изненада очите на водача.

Изпълнението Cooper S Clubman има наистина сериозен мотор за големината и теглото на автомобила. Това е редовият, четирицилиндров с по четири клапана на цилиндър и ходов обем 1598 куб. см, съвместна разработка на BMW и PSA, с максимална мощност 175 к.с. при 5500/мин и максимален въртящ момент в доста широк диапазон - 240 Нм от 1500 до 5000/мин. Двигателят ускорява колата от място до 100 за 7,5 сек, а максималната скорост достига 227 км/ч. Освен пъргав моторът е и икономичен - в градски условия харчи 7.4 л/100км, в извънградско 5.0 л/100км, а комбинираният разход на гориво е 5.9 л/100км. Резервоарът побира 40 л.

Добро допълнение на този динамичен мотор е опцията шестстепенен автоматик с функция Sport, а възможността за ръчно превключване на предавките от волана е не малка част от удоволствието да шофираш това максимално мини.

Цената, типично за моделите на Mini, не е ниска - за Mini Cooper S Clubman искат с ДДС 49 560 лв. Но за хората с пари и мерак, и понятие за лично задоволство е нормална, заради комбинацията от спортен нерв, удобство, качество на материалите, богатото оборудване и отличното немско качество на изпълнение.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама