Новини » Любопитно

Миризма от климатика в колата = опасност за здравето



31.08.2010г 

Миризма от климатика в колата = опасност за здравето

Лошата миризма от климатика на колата не трябва да се пренебрегва, тъй като може да е сигнал за опасна за здравето плесен, наслоила се във вентилационната система, предупреждават от германския съюз да технически надзор (TUeV), цитирани от ДПА.
Миризмата може да бъде усетена особено през летните месеци, когато водачите на превозни средства пускат климатика на максимална степен, след като запалят автомобила.
"Модерните климатични системи имат предимството да почистват въздуха, който идва отвън в колата, но това може да се случи само ако филтърната система е чиста и не е заразена с бактерии", отбелязва експертът от германския съюз да технически надзор Ханс-Улрих Зандер.
Плесента обикновено се развива при влажност, причинена от кондензация във вентилационната система. Затова е необходимо да се сменят филтрите и да се проверяват маркучите за течове поне веднъж в годината.
Според германския съюз да технически надзор оптималната температура в колата е най-малко два-три градуса под температурата отвън, което е компромис между икономическия фактор и фактора удобство.
Когато климатикът е пуснат на максимална степен се харчи повече гориво. Системата също така трябва да е включена през зимата, за да може въздухът да духа през вентилационните отвори и да се предотврати кондензацията.

Източник: Economynews.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама