Новини » Застраховане

"Сенчестата" ГО в Русия процъфтява



02.09.2010г 

"Сенчестата" ГО  в Русия процъфтява

Ежегодният “сив” пазар на полици “Гражданска отговорност” в Русия достига 1,2 млрд. рубли ($39,051 млн.). Тези изводи прави Руския съюз на автомобилните застрахователи (РСА), цитиран от в-к "Ведомости".
В момента, според руското законодателство, с издаването на бланките по тези полици се занимава РСА. В случай, че дадена компания бъде лишена от лиценз, тя е длъжна да върне бланките обратно. Оказва се обаче, че през последните пет години не са били върнати в порядъка на 2,5 млн. бланки или по около половин милион на година. Недобросъвестните компании, лишени от лиценз препродават формулярите на други компании или брокери, които ги пускат на пазара. При средна премия от 2,3 хил. рубли ($74,85) за полица това прави 1,2 млрд. рубли дори и при най-консервативни изчисления.
Някои отиват и по-далеч – връщат в РСА само полици, по които има вече възникнало застрахователно събитие.
От тези измами останалите играчи на пазара, които солидарно внасят средства в РСА (в Русия организацията играе ролята на Гаранционен фонд), губят по 23% - 25% от премийния си приход или става дума за няколко десетки милиарда рубли на година.
Както отбелязват аналитиците автомобилното застраховане е сегментът, който е подложен на най-много измами в сектора като цяло.
Дори руският президент Медведев преди дни заяви, че “процентът на измамниците на застрахователния пазар е традиционно висок, при това не само в нашата страна”.
Поради тази причина огромни загуби търпи и РСА, който изплаща обезщетения на пострадали в катастрофи от името на фалирали застрахователи или компании с отнет лиценз.
Подумите на президента на РСА Павел Бунин, в момента резервите на организацията са за около 7 млрд. рубли, като се очаква да трябва да бъдат изплатени до края на годината общо 8,5 млрд. рубли.
По данните на организацията от началото на годината на общо 11 компании е бил отнет лицензът, като тази съдба може да споходи още седем. От 2004 година до 2009 г. включително са били отнети лицензите на 45 дружества, работещи на този сегмент, а на техните клиенти са били изплатени обезщетения за над 6,6 млрд. рубли (близо $215 млн.).

 

Източник: Insurance.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама