Новини » На път

Десетки ранени след катастрофа на два влака



04.10.2010г 

Десетки ранени след катастрофа на два влака

Двата влака са се сблъскали на прав участък в района на изходния сигнал на гара Драгоил. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ за агенция "Фокус". Инцидентът е станал около 07.50 часа.

 

Подробностите:

 

Единият влак идва от Сърбия и тръгва от Калотина-запад. На излизане от гара Драгоил на изходния сигнал се удря в служебен влак с един вагон, който вози всяка сутрин служители от Драгоман.

Веднага след получаване на сигнала от Националния медицински координационен център към мястото на произшествието са изпратени три до пет екипа на центрове за спешна медицинска помощ и ЦСМП София-област.


Ранените:


Пострадалите са между 10 и 15 души. Оказана им е първа помощ на място. Те са с различна степен на травматични увреждания и без опасност за живота, но все пак двама са пострадали по-тежко.

Министерството на здравеопазването е осигурило зелен коридор за транспортиране на ранените в лечебни заведения в София. Петима души са настанени в Пирогов, а други петима - във Военномедицинска академия. Останалите по-леко пострадали са получили необходимата помощ на мястото на инцидента и във филиала на Спешна медицинска помощ в гр. Сливница.

В международния влак Белград - София са пътували 90 души, а за служебния пътнически влак на БДЖ няма данни. Сред пътниците в международната машина има 20-ма сърби и чешка група.

На мястото на инцидента са екипи на „Гражданска защита", Транспортна полиция и Спешна медицинска помощ, както и изпълнителният директор на БДЖ Пенчо Попов. На пътниците е осигурен автобусен транспорт до София. Провеждат се следствени действия.

 

Версията:


Според изказване на министъра на транспорта, информационните технология и съобщенията Александър Цветков в предаването „Преди всички" по БНР машинистите на двата влака са без наранявания, но в шок от случилото се. Причината за инцидента на този етап според разследващите е или човешка грешка, или грубо нарушение. Над тази мисъл навежда фактът, че минути преди катастрофата друг влак е преминал нерегламентирано по същото трасе, като по този начин е навлязъл без разрешение и с това е объркал електронната система, която следи да не се допуска разнопосочно движение на влакове по една и съща линия, обясни министърът.

Той каза още, че имайки предвид челния сблъсък, щетите не са големи, а ниската скорост на практика е предотвратила жертвите. „Няма суетене, всичко е под контрол и движението се регулира," заяви Цветков. Той благодари на служителите от „Гранична полиция" и Транспортна полиция, които са помогнали за извозването на пострадалите дори с личните си автомобили.

„Със сигурност е налична субективна грешка на ръководители движение, които са служители на НКЖИ, тъй като има два влака един срещу друг." Това каза за агенция „Фокус" Пенчо Попов, изпълнителен директор на БДЖ. Въпреки това е било направено всичко възможно, за да се избегнат тежки последици от тази грешка. Сигнализирано е на двамата машинисти, които са успели да намалят скоростта. Няма дерайлирали вагони, но са нанесени материални щети по двата локомотива.

По думите на Попов машинистът на международния влак няма никаква вина, но служебната композиция не се е намирала на правилното място. Движението в района е спряно и се очаква да бъде възстановено в рамките на деня.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е информирал сръбския си колега Ивица Дачич за обстоятелствата около тазсутрешната влакова катастрофа, обобщава 24chasa.bg.




Коментари

Добави коментар

Реклама