Новини » Еко-ауто

Fiat Automobiles затвърди позицията си на най-екологична марка в Европа



08.10.2010г 

Fiat Automobiles затвърди позицията си на най-екологична марка в Европа

Сред десетте най-големи марки, продаващи автомобили в Европа, Fiat е марката, която отбелязва най-ниската средна стойност на емисии CO2 от леки автомобили, продадени през първата половина на 2010 г.: 123,5 гр/км (в сравнение с 2009 г. се регистрира подобрение от 4.3 гр/км.)
Постижението е признато от JATO, световен лидер за консултантски услуги и изследвания в областта на автомобилната промишленост. Тази компания е създадена през 1984 г. и работи в над 40 страни. Indettaglio,

По-конкретно, Fiat е на първо място пред Toyota (128,0 гр/км), Peugeot (132,3 гр/км), Citroen (133.4 гр/км), Renault (134,6 гр/км), Ford (137.0 гр/км), Opel/Vauxhall (141,0 гр/км), Volkswagen (142.2 гр/км), Audi (154,2 гр/км) и BMW (154,5 гр/км).

Към този важен резултат трябва да се добавят още два рекорда в класациите за модели и групи. Макар да е вярно, че всички 20 модела, продавани в Европа са намалили емисиите през първата половина на 2010 г., три модела на Fiat са поставени начело на този списък: Fiat 500 е на върха с отличното постижение от 116, 0 гр/км СО2 (в сравнение с 2009 г. подобрението е с 3,9 гр/км), следван от Fiat Panda на второ място (118,9 гр/ км), а на четвърто място е Fiat Punto (123,5 гр/км).

Fiat Group Automobiles продължава да бъде на първо място в класацията за производители (126,2 гр/км), като увеличава преднината си пред Toyota (130,0 гр/км), PSA (132,8 гр/км), Renault ( 136,7 гр/км) и Hyundai (138,3 гр/км). Fiat е единственият производител, който вече достигна целта, заложена от ЕС от 130 гр/км, определени за 2015 година. Освен всичко друго, трябва да се отбележи, че почти 60% от обема на нови коли в Европа сега е на ниво на СО2 от 140 г / км или подобрение от 6,7% в сравнение с 2009 г.

Но ангажиментът на Fiat винаги да следва реалните потребности на хората не спира дотук. Постижението е резултат от дългосрочна стратегия, базирана на две основни насоки: на първо място - набор от технологични решения, насочени към ограничаване на разхода на гориво и вредните емисии, а от друга страна - на информираността на потребителите да използват по-отговорно и екологично своя автомобил.

Изцяло в съответствие с постигнатите резултати, Fiat лансира нов TwinAir двуцилиндров бензинов двигател, който е с най-ниски вредни емисии в света и първоначално ще се вгражда във Fiat 500 . Екипиран с този двигател мъникът постига рекордно ниски стойности на вредните емисии: 92 гр/км с роботизирана Dualogic и 95 гр/км с механична скоростна кутия.
Въпреки малкия си работен обем (875 см3), новият двигател осигурява отлични динамични характеристики и значителното намаляване на разхода на гориво: в сравнение с 1.4 100 к.с., новият Twin Air двигател (85 к.с.) регистрира увеличение на въртящия момент при 2000 об./мин. с 25% и намаляване на разхода на гориво с 30%. Всичко това води до увеличено удоволствие от шофирането и намаляване на вредните емисии.

Още едно иновативно решение, което е на разположение днес, е системата MutiAir за бензинови двигатели. С внедряването на новата система за контрол на клапаните се постига оптимално изгаряне на горивната смес при всички режими на работа на двигателя и се намаляват вредните СО2 емисии с 25%, като в същото време мощността се увеличава с 10%.

Иновациите не подминават и дизеловите двигатели. Второто поколение дизелов двигател 1.3 Multijet вече е с мощност до 95 к.с. С 8-те впръсквания на такт се постига по-добро разгръщане на максималния въртящ момент на ниски обороти с до 25% и намалени вредни емисии с 6%.

От фундаментално значение за постигане на рекорда, регистриран от JATO, е и забележителният растеж при версиите на метан. Изборът за развитие на двугоривни автомобили, направен още преди 10 години, направи Fiat неоспорим европейски лидер в производството на автомобили с близо 400 000 продадени бройки автомобили от гамата Natural Power.

Нещо повече, Fiat има и още едно иновативно решение, спомагащо минимизирането на вредните емисии и разхода на гориво. А именно системата Start&Stop, която е вградена в повечето модели от гамата с двигатели Euro 5. Системата има за цел да изключи двигателя при престой на светофар и автоматично да го стартира при потегляне. Това води до понижаване на разхода на гориво с 12% при градски цикъл.

Вторият подход на Fiat в стратегията за опазване на околната среда се състои в инициативи, които да осведомят водачите как да шофират по-екологично. Този принцип е залегнал в разработването на софтуера eco:Drive, който анализира стила на шофиране и дава съвети за оптимизиране на разхода на гориво и вредни емисии. От лансирането си през 2008, безплатният софтуер бе изтеглен над 140 000 пъти и е използван ежедневно от над 50 000 водачи. Това е забележителен успех по отношение на популяризирането, но над всичко е успех за околната среда. Интернет обществото eco:Ville успя да спести близо 3000 тона СО2. С eco:Drive Fiat се опитва да промени не само своите продукти, но също и своите потребители като ги окуражи да намалят вредните емисии.




Коментари

Добави коментар

Реклама