Новини » Любопитно

Toyota измисли пластмаса от тръстика



19.10.2010г 

Toyota измисли пластмаса от тръстика Cпециалистите на компанията Toyota разработиха нова, екологически чиста пластмаса, която ще използва при производството на перспективните си модели. Става дума за първия в света био-полиетилентерефталат (bio-PET), който съдържа суровина, извлечена от захарна тръстика. Освен това при производството му се отделят по-малко вредности, отколкото при използването за суровина на нефтопродукти. За разлика от съществуващите вече биопластмаси, новата се отличава с по-висока износоустойчивост и повишена здравина. Използването на новия тип пластмаса ще позволи да се намали количеството полимерни продукт, получавани от нефта в конструкцията на автомобила.

Здравината на новата пластмаса позволява тя да се използва за производство на подови покрития, седалки и други елементи на салона. Първото използване на новия материал видяхме в конструкцията на багажника на новия хибриден Lexus CT 200h, показан на Парижския автосалон преди дни, а още през следващата година Toyota планира представянето на модел, в който 80% от елементите на интериора ще бъдат направени от новата биопластмаса.

В компанията Toyota с развитието и използването на биопластмаси се занимават вече над 10 години. През миналата година японците представиха първи в световната практика екологично чиста пластмаса от която се правят вече детайли за тапицерията и гърба на седалките на третото поколение на модела Prius.

Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама