Новини » Любопитно

Маркионе - \"без италианските заводи ще сме много по-печеливши\"



27.10.2010г 

Маркионе - \"без италианските заводи ще сме много по-печеливши\" Ръководителят на концерна Fiat Серджо Маркионе безапелационно заяви, че италианските заводи на компанията са губещи и без тях най-големият италиански автопроизводител би стоял много по-добре финансово. Според прогнозите за тази година, Fiat очаква печалба от около два милиона евро, в която, според Маркионе, италианските заводи няма да внесат "нито едно евро".

Главната причина за нерадостната картина е ниската производителност на труда в Италия, която тормози развитието на автопроизводителя години наред. Независимо от това, до края на 2014-а година компанията иска да инвестира в италианските си заводи към 2 милиарда евро, но това ще стане само, ако те успеят значително да увеличат своята производителност и престанат да устройват протестни акции.

Думите на Маркионе предизвикаха буря от протести, включително и от най-високо парламентарно ниво. Профсъюзите възмутено поискаха да се престане с унижаването на работниците. Правителството на Италия също се отнася с разбиране към желанието на Маркионе за увеличаване на печалбата, но министрите му напомниха, че по време на кризата правителството оказа на концерна държавна подкрепа.

В края на 2008-а, заради значителния спад на търсенето на автомобили с марка Fiat, компанията беше принудена да спре работата на 14 от своите 20 завода в Италия за месец, работниците бяха пуснати в отпуск със запазване на част от заплатите. През миналата година ръководството на концерна заплаши, че ще уволни 60 000 работници, ако правителството не му осигури държавна финансова подкрепа .

В началото на годината беше спряна работата на завода в Помилиано Д'Арко, а през лятото Fiat заяви, че до края на следващата година ще закрие заводът си в Сицилия, предизвиквайки недоволството на профсъюзите и правителството на Италия.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама