Новини » Любопитно

Fiat може да продаде своя дял във Ferrari



16.11.2010г 

Fiat може да продаде своя дял във Ferrari


Fiat S.p.A. може да продаде дивизията си за резервни части Magneti Marelli S.p.A., както и дялът си във Ferrari S.p.A. преди консолидацията с Chrysler - сподели Серджо Маркионе, босът на италианската индустриална групировка. Това е необходимо, заради нуждата от налични кешови средства, но от топ-мениджмънта отказват да дадат някакви срокове за евентуалната финансова операция.

Fiat може би ще оцени дялът си във Ferrari на 2.4 милиарда евро, докато за Magneti Marelli оценката е доста по-трудна, защото 50% от продажбите му се поемат от групировката. Средствата всъщност са необходими за да се поеме контролният пакет акции на Chrysler в периода 2013-а - 2016-а година. Fiat вече има 20% от Chrysler, но ще вдига дялът си на 25% през първото тримесечие на следващата година и на 35% до края на 2011-а. В същото време Маркионе планира пускането на акции на Chrysler на борсата през втората половина на следващата година.

Маркионе обясни необходимостта и плюсовете от отделянето на индустриалния бизнес, включващ Iveco S.p.A. и CNH Global NV, чрез пускането на акциите им на борсата в Милано на 3-и януари следващата година.

Сред плановете на италианските босове не фигурира по принцип продажбата на Alfa Romeo, защото играе ключова роля в петгодишния план на Маркионе за развитието на Fiat Group. От Morgan Stanley твърдят, че Маркионе е потвърдил интереса на VW към закупуване на Alfa Romeo, но е добавил, че това може да стане само при офериране на много висока цена.

Според Маркионе лансирането на Alfa 159 е било грешка, но в същото време твърди, че "американската" Giulia ще бъде истинска Alfa. Официално още не е взето решение къде точно ще се прави колата - в Италия или в Щатите. Според стратегическият план на Fiat, обнародван през април, Giulia трябва да замести модела 159 във вaриaнти седан и комби в края на 2012-а година.
 

Източник: Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама