Новини » Застраховане

"Гражданска отговорност" скача до 20 процента



18.11.2010г 

"Гражданска отговорност" скача до 20 процента

Тепърва започва ожесточена борба между компаниите, които по изпитана схема през зимните месеци отново ще се конкурират с подбиване на цените за задължителната застраховка на автомобилите. Средната цена на застраховката сега е около 130 лева за най-ниския клас автомобили. Даже има компании, които рисково продават на 110-120 лв.

Очакваното увеличение на задължителната полица е между 10 и 20 процента, което ще я оскъпи до 150-160 лева. Почти толкова излиза сега застраховката, ако се плати на няколко вноски. Повечето компании заявяват, че ще ценообразуват реално, а скокът няма да бъде шоков. И все пак, вероятно, до края на годината новите цени на Гражданската отговорност със сигурност ще бъдат факт. За 2011 г. се очаква средната цена за най-масовия клас автомобили да е 180 лева, а за най-скъпите возила - 500-600 лева, като минималната цена не трябва да пада под 150 лева.

Увеличението на гражданската застраховка се налага заради изискванията за допълнителни резерви, които застрахователите ще трябва да заделят за покритие на риска за застрахованите автомобили. Дори и без тези изисквания обаче полицата пак щяла да поскъпне, обясниха от бранша. Цената ще върви нагоре дотолкова, доколкото в един момент застраховката стане печеливша. В момента тя е на загуба, а не може да си позволим застраховката да върви на загуба и да имаме фалирали застрахователни компании, коментират от Асоциацията на застрахователите. Според някои от тях неблагоприятно влияние върху цените на полиците оказват прекалено високите комисиони, които прибират посредниците на пазара. Именно от тези високи комисиони те връщат част от парите на клиентите си и по този начин намаляват и изопачават реалната цена на застраховките. На практика брокерът продава и взима едни и същи пари под формата на комисионни, а застрахователят носи риска за евентуалните неблагоприятни събития.

От комисията по финансов надзор са на мнение, че застрахователите имат основание да увеличат цената. Ако ние в момента имаме средна цена на Гражданската отговорност около 70 евро, или 65-70 евро, с тия пари какви рискове ще покриваме по пътищата на Европа? При положение че това е седем-осем пъти по-малко в сравнение с другите страни от ЕС, коментира Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

Система бонус-малус

Цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите да зависи и от броя на контролните точки в талона, предлагат от Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи. Всъщност тази идея не е новост, а практика в редица европейски държави, позната като система „бонус-малус". Целта е тези от водачите на моторни превозни средства, които системно нарушават правилата за движение по пътищата и стават предпоставка за произшествия, да плащат значително по-висока премия, и обратното - внимателните шофьори на пътя да получат бонуси за това, като платят доста по-малко. Реализирането на това предложение е възможно да стане след Нова година, когато всеки водач ще може да проверява на сайта на КАТ колко точки са му останали. Досега тази информация не беше публична и затова цените на „Гражданска отговорност" бяха еднакви и за тези, които спазват правилата, и за нарушителите. Освен това, ако заработи информационната система, всеки застраховател ще може да проследи миналото на своя клиент. Така, ако един шофьор е имал много произшествия и заради него са били платени повече обезщетения, той ще трябва да плати по-скъпа полица. Ако обаче застраховката сключва примерен шофьор, той би могъл да плати и по-малко.

Въвеждането в действие на предложението за контролните точки ще провокира арогантните и недисциплинирани водачи да станат дисциплинирани, защото ще се въведат общи регистри и когато трима застрахователи ти откажат сключването на застраховка, ще се замислиш. Все ще се намери кой да те застрахова, но ще е на страшно висока цена. Така ти, причиняващият много щети, ще бъдеш наказан от обществото и ще плащаш скъпо, след като си безотговорен, е мнението на работещи в бранша. Друг съществен елемент, който не бива да се пропуска, е, че с въвеждането на предложението в действие значително ще нарасне и без това ширещата се на пътя корупция. Всеки, който знае, че отнемането на контролни точки от талона ще бъде свързано - освен с глоба по наказателното постановление - и със значително по-висока цена на „Гражданска отговорност", ще предпочете да плати на пътя, но да не си създава излишни затруднения и разходи.

Санкции

Много водачи у нас се опитват да минат между капките и да не си закупят задължителната полица. Комисията за финансов надзор (КФН) се закани да сложи ред на пазара на Гражданска отговорност и да дисциплинира шофьорите, които бойкотират задължителната застраховка. Според готвените промени от финансовия регулатор, ако автомобил бъде хванат без стикер на стъклото, ще бъде незабавно извозван с паяк на наказателен паркинг. Там ще се свалят регистрационните табели, което е знак, че моторното превозно средство се спира от движение. Драстичните мерки са част от проекта на КФН, който вече е представен на застрахователните компании за предложения и мнения. Предвижда се коренна промяна в начисляването на глобите. Сега КАТ наказва с 50 лв. за липсата на стикер и на контролен талон, а глобите на КФН за липсваща полица започват от 400 лв. Новата идея е наказанието да се смята и налага за всеки ден, през който автомобилът е бил без застраховка. Така, ако някой се е забавил само със седмица да поднови застраховката, ще плаща минимално, а който шофира с години без „Гражданска отговорност", ще получи сериозен паричен удар.

Наскоро стана ясно, че поне 700 000 автомобила, които не са спрени от движение от своите собственици, са без „Гражданска отговорност". Затова застрахователи лансираха идеята за служебна глоба. Дори ако колата не е на пътя, а стои паркирана на улицата или на двора, собственикът й да бъде глобен, щом е пропуснал да си купи полица.

Внимавайте с брокера

В България вече има регистрирани случаи, в които застрахователни брокери не внасят получените пари за Гражданска отговорност. Ще разберете, че полицата ви не е валидна, чак когато подадете иск. Внимавайте как избирате своя посредник. В интернет има достатъчно портали за онлайн продажби на застраховки. Чрез тях можете не само да изберете най-подходящата оферта, но и да претърсите форумите за оплаквания от пострадали потребители.

Подводен камък

Разсроченото плащане е много удобен вариант за хора, които са затруднени да заплатят цената на едногодишната полица наведнъж. За разлика от покупката на много домашни уреди и техника, разсроченото плащане на застраховката „Гражданска отговорност" обикновено не е свързано с чувствително повишаване на общата вноска. Тук обаче се крие един неочакван подводен камък. Залисани в ежедневните си грижи, може да забравите да внесете навреме дължимата вноска. В този случай полицата ви автоматично става невалидна и може да се окажете нарушители на закона поради съвсем невинно невнимание. Да не говорим, че в случай на инцидент тази разсеяност може да ви излезе скъпо. Ако имате съмнения, можете да проверите валидността на застраховката си на уеб страницата на Комисията по финансов надзор.

ОНЛАЙН УСЛУГА

Онлайн застраховането въобще, не само на „Гражданска отговорност" набира все по-голяма популярност. С него се пести ценно време, като застраховката става навсякъде - от офиса, от дома или мобилния телефон. Освен това може да сравните цените на всички застрахователни компании, а онлайн калкулатор да ви сметне дължимата сума.

 

Източник:

marica.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама