Новини » Любопитно

Countryman - едно Mini не толкова мини, а и 4х4



19.11.2010г 

Countryman - едно Mini не толкова мини, а и 4х4
Хубав слънчев ден, уморена жена, жадна за глътка свеж въздух и бяла нова кола. При това 4х4! Как да нея качиш на хълма на парапланеристите до Бистрица. По прекия стръмен път... Е, жената се уплаши, изкочи от колата, добре че я видях и спрях навреме... но на най-стръмното. А двама кибици отсреща коментират - "Колко джипки сме видяли тук нагоре с колелата! А това мини с тези летни гуми...". Затворих им устите, дори си направиха снимки с колата на билото, а жена ми не ми говори близо час. Е, поне си пое доста от чистия въздух, като риба на сухо...

В този автомобил всичко се върти около цифрата четири. Първото Mini със задвижване на четирите колела, първото с четири пътнически врати, дълго четири метра, с четири седалки и за каране през всичките четири сезона. И не на последно място четвърти, навярно не и последен модел в гамата на Mini.

Пред конструкторите на марката е стояла доста сложна задача - колата да си остане типично Mini и в същото време да се получи истински четириврат автомобил с повишена проходимост. Е, изпълнили са я, главно със запазване на пропорциите. Долната част на колата е по-едра и дълга, но за сметка на големите колела и късите надвисвания си изглежда малка...е, докато не застанеш до нея.

Countryman е почти с 40 сантима по-дълъг от стандартното Mini, с десетина по-широк и с петнадесет по-висок. Съвсем не е малък наистина... Но си е Mini, дизайнерите на БМВ, водени от Герт Хилдебранд са успели да направят моста между вечният образ, нарисуван от сър Алек Исигонис с нужното за автомобил SUV. Мощни брони, агресивна предница, яко опулени очи на фаровете - братчето великанче на оригиналния английски бестселър.

Вътре в колата си е като при другите от фамилията, но с доста повече въздух. Палим и тръгваме и веднага първото впечатление - няма го характерното друсане и чувството, че четирите ти букви ще драснат асфалта. Countryman друса доста по-малко върху неравностите, за кросовър реакциите му са бързи, независимо от по-меката возия колата не се накланя в завоите. Е, не е перфектната супер-завивачка като JCW. Но пък драпа яко с четирите колела - почти като котка на нажежен ламаринен покрив.

Затова в Countryman си има "виновници” - новият 1,6-литров мотор от Cooper S и куатро-системата ALL4. В съвместната си разработка с PSA BMW реализира концепцията TVD - събиране на едно място на турбо Twin-Scroll, система за управление на клапаните Valvetronic и директно впръскване на горивото. Моторът развива 184 к.с., но има мегдан за още, доказано от специалистите на JCW с техните 210 кончета. Двигателят е много добър, отвръща моментално на ритането на газта, предлага яко равномерно в почти целия си работен диапазон, не се усещат турбодупки. Шестстепенният автоматик в нормален режим си върши добре работата, предлага и ръчен, активиран с лостчетата под волана.

Системата ALL4 е различна от другата баварска разработка по темата - X-Drive. Последната е развита по принцип за задно задвижване, прилага се след това за двойно предаване, като при това водещи си остават главно задните колела. При ALL4 моментът се разпределя от предната ос към задната с помощта на многодисков съединител. Както и X-Drive, ALL4 работи в превантивен режим, управляван от системата DSC. Но с друга хитрост - пакетът фрикциони се притиска не от хидравличен, а от доста по-прост механизъм за самоблокиране. Малък соленоид допълнително притиска дисковете, но само с регулираща роля. Системата подава при тръгване на задните колела половината тяга, а при хлъзгане на предните само нужната за възстановяване на сцеплението. Дори при изключен DSC Countryman е безопасен - програмата за стабилизация всъщност продължава да действа, но през пълния привод ALL4.

Изключването на DSC-то е на две степени - еднократното натискане изключва системата наполовина, а дългото напълно. При последното поведението на колата се променя - воланът има по-рязък "отговор", педалът на газтта също, турбомоторът проявява истинския си характер с просвирването и на четирите колела. В началната фаза на плъзването колата се държи добре, не плаши и сама се опитва да се изправи. Да не говорим за светофарите - взривен старт и удивени погледи наоколо. Е, при такова каране не можем да говорим за икономичност - вместо стандартните малко над 6 л на 100 при спокойна и равномерна езда, колата си гълта 12-13 на сто, което при резервоар от 47 литра ще ви позволи да стигнете до морето, но няма да имате за още доста.

Зад волана нещата са познати - огромната кръгла плоча в средата, която доста дразни в слънчево време с неконтролируемите си бликове при малките "братчета" от фамилията, при Countryman не се "изявява" чак толкова, заради монтираният в нея централен дисплей. Седалките са наистина индивидуални, а подсветката в салона може да сменя цвета си според желанието и настроението на водача.

Всеки кеф си има цена, а тя при автомобилите Mini от немското им поколение, никога не е била ниска. Стартовата цена на Countryman е 39 900 лв. с ДДС, срещу което имате климатик, аудиосистема, пълен набор системи за сигурност и ...задвижване на предната ос! Най-евтината модификация със задвижване 4Х4 стартира от 52 600 лева. Изборът на мотори е широк - три бензинови 98, 122 и 184 к.с. и два дизелови - 90 и 112 к.с.. За колата са предвидени 11 цвята, покривът може да е черен или бял.

Кратка техническа характеристика на MINI Countryman- варианти One, Cooper, Cooper S и Cooper S ALL4, като следва:
- габарити, см - 409,7х178,9х156,1, 409,7х178,9х156,1, 411х178,9х156,1 и 411х178,9х156,1
- маса зареден, кг 1.265 (1.295), 1.265 (1.295), 1.265 (1.295) и 1.380 (1.405) - в скобите за автоматика
- предавателна кутия - шестстепенна механична или автоматична
- предаване - предно за всичките без варианта ALL4
-максимална скорост, км/ч - 173 (168), 190 (182), 215 (210) и 210 (205)
- ускоряване до100, сек - 11,9 (13,9), 10,5 (11,6), 7,6 (7,9) и 7,9 (8,3)
- среден разход на гориво, л/100 км - 5,9 (7,2), 6,1 (7,1), 6,1 (7,1) и 6,7 (7,7)
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама