Новини » Любопитно

На този ден - Хенри Форд пуска първия конвейер



01.12.2010г 

На този ден - Хенри Форд пуска първия конвейер
На този ден - 1 декември 1913-а, Хенри Форд инсталира първата движеща се поточна линия за масово производство на автомобили в света. Това нововъведение позволява да се намали времето за производство на един автомобил от над 12 часа до само два и половина.

Model T на Ford, представен през 1908, е прост, здрав и нескъп за времето си автомобил, но недостатъчно евтин за Ford като производствени разходи и достъпен на цена за всеки американец. Хенри Форд пише в спомените си - "Когато завърша, за всеки ще има по един /автомобил/". За целта му е било необходимо да намери начин да ги прави по-ефективно.

Форд с години се опитвал да направи производството по-ефективно. Първо работниците подреждали частите в линия на пода при производството на Model N - предшественика на Model T, поставяли шаситата на дървени плъзгачи и ги издърпвали покрай линията от части, монтирайки ги една след друга. По-късно Форд накъсал производството на 84 отделни стъпки и тренирал работниците да правят бързо само по една.

Идеята за поточната линия му дошла от опита на кланница в Чикаго. Там касапите нарязвали говеждите трупове на парчета, докато те се движели окачени на куки пред тях. През 1922-а Форд пише за конвейера си от 1913-а: " Вярвам, че това беше първата движеща се линия, правена някога. Идеята дойде най-вече от закачен на тавана тролей, използван от чикагските месари при обработката на говеждо".

Нововъведението на Форд направило производството и много по-безопасно, позволило на Хенри да дава добри заплати на работниците си. През 1914-а година работник на конвейера е можел с четири месечни заплати да си купи един Ford Model T. Комбинацията от високи заплати и висока ефективност на труда била наречена "Fordism" и е копирана от всички големи индустрии.

Така на 1 декември 1913-а е пуснат символа на постоянството в производството - движещата се поточна линия. В автомобилната индустрия успехът й е всеобщ и бързо превзема света - Ford France и Ford Britain я въвеждат през 1921, Ford Denmark 1923-а, Ford Germany 1925-а, а през 1921-а Citroen е първият европейски производител, който също я адаптира в производството си. Много скоро пред всички автомобилни производители изниква необходимостта да имат подобни производствени линии или да напуснат сцената - нещо, което се случва до 1930-а на над 250 компании, изчезнали от бизнес-картата на света.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама