Новини » На път

Винетките няма да поскъпват през 2011 година



07.12.2010г 

Винетките няма да поскъпват през 2011 година

Цената на винетните стикери няма да се променя през 2011 г. Това стана ясно на пресконференция на тема: „Винетни стикери – 2011”.
В пресконференцията взеха участие и инж. Лазар Лазаров – член на УС на АПИ, инж. Александър Косерков – директор на Дирекция „Пътни такси и разрешения за специално ползване на пътищата” в АПИ, г-н Кирил Димитров – управител на ГД ЗЗД „Разпространение на винетни стикери”, г-н Васил Балабанов - управител на VIP Секюрити.
Вече започна разпространението на винетките в пунктовете за продажба в цялата страна.
Постъпилите в АПИ приходи от продажба на винетни такси за периода от 01.01.2010-та до 30.11.2010г. възлизат на над 191 млн. лв.
През 2010г., до момента, са продадени 5 859 341 броя стикери. В сравнение със същия период на 2009г., са били реализирани продажби на 5 110 783 броя винетки.
Най-съществената промяна за 2011 г. е в дизайна на винетката. С цел засилване на контрола от 2011г., на всички видове винетни стикери има вградено поле за собственоръчно вписване на Рег. номер на автомобила.
Това се налага, предвид изключително големия брой граждани, които притежавайки повече от 1 автомобил сменят винетния стикер, в зависимост от автомобила, който ще използват.
Всички винетни стикери са с еднаква степен на защита, подчертават от АПИ.
Въведени са някои от елементите, включени в новите документи за самоличност, като например ВАРИО (изменящото) се мастило и деметализирания номер на холограмата.
Дубликат на годишен винетен стикер се издава на основание чл. 10а, ал.5 от Закона за пътищата. Само Агенция „Пътна инфраструктура” и ОПУ има право да издават безплатен годишен винетен стикер, валиден до изтичане на срока на първоначално издадения: при счупване или кражба на предно панорамно стъкло; при производствен дефект на годишния винетния стикер.

Председателят на УС г-н Йотов уточни, че винетните стикери се разпространяват в:

•27 пункта в Областните пътни управления на АПИ;
•24 ГКПП от структурите на Агенция „Митници”;
•от фирма-разпространител, която разполага с над 1500 дистрибуторски пункта.

Преди една година Агенция „Пътна инфраструктура” обяви обществена поръчка за 3 годишен договор за дистрибуция на винетни стикери. Същият беше спечелен от ГД ЗЗД „Разпространение на винетни стикери”. Договорът беше подписан на 8 януари 2010г. От Агенция „Пътна инфраструктура” определиха партньорството с разпространителя на винетните стикери като изключително успешно.

АПИ предлага да бъде завишен размерът на предвидените в Закона за движение по пътищата санкции, тъй като същите не са променяни от 2004-та година.


Да бъдат налагани глоби в следните случаи:

•при залепен невалиден винетен стикер;
•Винетен стикер с изтекъл срок;
•Винетен стикер с дизайн и графично оформление различни от официално утвърдените;
•Винетен стикер, на който в указаното поле не е ръчно вписан регистрационният номер на управляваното пътно превозно средство.


 Източник: Economynews.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама