Новини » На път

“Пътна полиция” съветва водачите да избягват шофирането през идните няколко дни



10.12.2010г 

“Пътна полиция” съветва водачите да избягват шофирането през идните няколко дни

Заради настъпилото влошаване на метеорологичните и пътни условия през следващите дни и за да се избягнат инциденти, попадане в задръствания и колони «Пътна полиция» ви препоръчва:
1. Очакваният снеговалеж, силен вятър и рязкото спадане на температурите в цялата страна ще се образуват снегонавявания и заледявания, които ще създадат опасности от пътни злополуки. Най-сериозни затруднения се очакват в планинските райони и в Северна България.
Пътна полиция припомня, че рискът е особено голям за младите и с малък стаж водачи, и тези, които са с неподготвени за зимата автомобили - с летни и износени гуми. Затова:
2. Преценете ангажиментите си за утре и през следващите дни и по възможност отложете пътуванията с автомобили. Същото би трябвало да направите и ако нямате или притежавате съвсем малък опит в шофирането при зимни условия;
3. Не потегляйте към планински пътища и проходи, ако автомобилът не е с добри зимни гуми и ако не разполагате с вериги за сняг. Не разчитайте, че ако автомобилът ви забоксува ще бъде теглен на дълго разстояние.
4. Заради прекъснатия участък от международния път София – Кулата между Симитли и Кресна, движението е насочено по маршрута Симитли- Предел - Разлог - Банско - Гоце Делчев и оттам към ГКПП- Илинден и към прохода Попови ливади /по направлението за ГКПП - Кулата, Петрич и Сандански/. По този маршрут се движат и много тежкотоварни автомобили, които на проходите Предел и Попови ливади могат да затруднят или блокират движението. Затова е по-добре да не планирате пътуване в това направление. Рискови за неподготвени леки и товарни автомобили от утре ще са и всички планински проходи.
5. Ако все пак предприемете пътуване, резервоарът трябва да е добре зареден с гориво, носете със себе си топли дрехи, защото може да се наложи престояване в колона при ниски температури и валеж. Зад волана трябва да е най-опитният водач.
6. При образуване на колони при временно спиране на движението на автомагистралите за почистване, не заемайте дясната /аварийна/ лента, за да имат достъп разчистващите машини, автомобилите на полицията, «Спешна помощ» и «Гражданска защита». В противен случай можете да станете причина за трайно задръстване и невъзможност от оказване на помощ на пострадали.
7. Не навлизайте в проблемни участъци, ако регулировчици ви дават ясен знак, че това е забранено. Ако пренебрегнете забраната, може да закъсате още на първите километри.
8. Не предприемайте пътуване преди да сте се осведомили за проходимостта на пътищата и условията за движение, както и за прогнозата за времето.
9. При пътна злополука сигнализирайте на телефони 112 или 166.




Коментари

Добави коментар

Реклама