Новини » Любопитно

Историята на \"папамобила\" - от каретата до електромобила



13.12.2010г 

Историята на \"папамобила\" - от каретата до електромобила Вече знаем, че римският папа Бенедикт XVI скоро ще се вози на електромобил. Това е поредната стъпка в осъвременяването на гаража на Ватикана, чиято история е с дължина повече от век.

За пръв път понятието "папамобил" се появява преди повече от 100 години - през 1909-а на папа Пий X (начело на Римо-католическата църква в периода 1903 - 1914-а) е подарен от епископа на Ню-Йорк първият автомобил - невероятно разкошният и модерен за времето си Itala 20/30. Папата не отказал подаръка, но не го ползвал - църквата много предпазливо приела новия вид транспорт, както и всичко ново в областта на техниката, нерядко наричайки колите дори "дяволско изобретение". Освен това Пий X бил закоравял аскет и обичал да повтаря : "Родил съм се беден, живял съм бедно и искам да умра като бедняк"!

Имало и още една практическа причина - до 1929-а римският папа нямал право да напуска пределите на миниатюрната си държава! Това била причината и следващият понтифик Бенедикт XV също да игнорира автомобилите, предпочитайки остарелите карети и носилки.

За сметка на това техният наследник Пий XI (1922-1939) бил покорен от техническия прогрес и бил не само голям фен на колите, но и станал първият папа римски, който сам карал автомобилите си! В гаража на Ватикана по негово време вече имало 16 коли от различни италиански марки - Bianchi, Fiat, Isotta Fraschini...

Също по негово време на автопроизводителите им светнало, че да се подари кола на папата е повече от отлична реклама на продукцията им и започнала истинска битка за правото да се предостави транспортно средство на лидера на католиците. Дори Хенри Форд планирал създаването на ексклузивен "папамобил", но италианските производители отстояли правото само те да подаряват автомобили на понтифика.

Първата чужда марка, пробила италианското "катеначо" била Citroen, връчила на Пий XI невероятно разкошен и фантастично красив Citroen C6E Lictoria: машина с цвят тъмно бордо и позлата, а насред салона, украсен с бродерии, поставили папски трон, тапициран с бархат.

Появата на Citroen в гаража не била случайна - през 1929-а понтификатът и правителството на Бенито Муссолини подписали Латеранското съглашение, според което се позволявало на папата да излиза извън пределите на Ватикана. В чест на това събитие е създаден папският ситроен, който има на километража си едва 155 км и днес е експонат на Museo delle Carrozze. След Citroen в гаража започнали да се появят и други, неиталиански марки, първенството сред които държи Mercedes, чиято първа папска лимузина е 460 Nurburg. В интериора на този автомобил използвали атлас, бродерии, сребро, ценни породи дърво и сърма.

Немската кола станала любима на Пий XI, не отишъл по-далеч от Германия и наследникът му Пий XII (1939-1958), който предпочитал друг Mercedes - довоенния кабриолет 320, правен в толкова малък тираж, че много трудно днес могат да се намерят снимки на останалите коли от модела, освен папската.

След войната гаражът на Ватикана бил попълван с разнороден транспорт - появили се американската лимузина Chrysler Crown Imperial, италианския кабриолет Lancia Flaminia, немския ландулет Mercedes-Benz 300 d и други. В 1965-а на папа Павел VI подарили Mercedes-Benz S600 Pullman Landaulet, снабден с 6,3-литров мотор 250 к.с., който днес е ценен експонат на музея на Mercedes. Тази кола отворила интересна традиция - на базата на всяко ново поколение на S-класата задължително се прави и един папамобил!

За разлика от немските, японските автомобили не се превръщат в традиция за Ватикана - появата в гаража на всъдехода Toyota Land Cruiser било подложено на масова критика, въпреки, че на папа Павел VI колата се харесала - дизеловата Toyota идеално подхождала за бавното многочасово придвижване в тълпата поклонници. Затова и Land Cruiser доказал, че идеалният папамобил е именно всъдеходът! Това е причината за предпочитанията на папа Йоан Павел II (1978-2005) към всъдеходите, сред които и папски вариант на Fiat Campagnola. Именно возейки се на този автомобил на 13 май 1981-а папата със светско име Карол Войтила е бил нападнат и ранен от терориста Али Агджа. Тази случка става повод за създаването на бронираните папамобили.

Първенец в тяхната серия е Land Rover 109 със специален брониран прозрачен калпак, покриващ задната част на купето, по-късно се появил и подобен Range Rover, както и брониран всъдеход Mercedes-Benz G230 с който папа Йоан Павел II за 23 години обиколил практически целия свят.

Второто покушение срещу понтифика, извършено от юношата Ерик Гомес от Мексико, обаче издържал Cadillac DeVille. В последните години от живота си полският папа се возеше на инвалидна количка, която не влизаше в нормалните дотогава папамобили. Срочно се прави за целта през 2002-а автомобил на основата на модела ML430 в който освен традиционния брониран прозрачен калпак имало и специални улеи за качване на количката, както и система за сваляне надолу на целия автомобил.

Сегашният папа Бенедикт XVI използва кабриолет Mercedes-Benz G-klasse с мощност 296 к.с., но скоро ще се вози на електромобил, дело на немската компания Solar World, като пренебрегнал предложенията на BMW за X5 и на Volkswagen за Touareg. Това няма да стане много скоро и номерът с обозначение SCV 1 още дълго ще украсява сегашният папски Mercedes-Benz.

Съкращението означава Stato della Citta del Vaticano - град и държава Ватикана и поредният номер за регистрация на колата там - естествено ЕДНО! Номерът не твърдо закрепен за даден автомобил - по време на пътуванията на папата за колата на която се вози се закрепва винаги един и същи номер - SCV 1, независимо дали на папата му пука за това. Навярно не, защото за него е далеч по-важно библейското - суета на суетите...
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама