Новини » Любопитно

Valeo показва водно \"острие\"



13.12.2010г 

Valeo показва водно \"острие\"
Френският производител на компоненти Valeo предлага нови пръскачки за предното стъкло, наречени AquaBlade /водно острие/!

Пионер в използването на пръскачки за предното стъкло е американската марка Studebaker, монтирала първото устройство още през 1937-а година. От тогава насам конструкцията почти не е променена - системата има резервоар, ръчна, а по-късно и електрическа помпа, тръбна система и дюзи на капака или в основата на предното стъкло. Системата запазва недостатъците си още от началото до днес - неравномерно подаване на течността, прекален разход и възможност за попадане на химизираната течност в салона през отворените прозорци или люка на покрива, да не говорим за принудителното "измиване" на следващия автомобил.

През последните години дюзите се преместиха в някои модели на рамената на чистачките, а днес от Valeo предлагат цялостен възел за измиване на стъклото - събрани на едно място четка, спойлер и дюзи, като рамото на чистачката е кухо и играе ролята на тръбичка за подаване на течността към спойлера. По цялата му дължина има множество отвори, през които течността за измиване на стъклото се подава директно в работната зона на чистачката, непосредствено пред "острието" на гумената част.

Благодарение на това техническо решение, AquaBlade е много икономичен, което позволява да се намали обемът, размерите и масата на заредения резервоар. Новото решение позволява намаляване на масата на системата с почти два килограма, стъклото се мокри точно там, където работи чистачката и то по цялата й дължина, което пък намалява и абразивното износване, както на стъклото, така и на гумения й елемент. А с добавянето на електронно управление на помпата, течността ще попада върху стъклото само по време работния ход на четката, което ще изключи и попадането на течност в салона.

През тази година французите докараха новата си система до работно състояние и успяха да убедят основните европейски автопроизводители в нейната ефективност и преимущества. Проблемът засега е че внедряването й изисква някои конструктивни промени в автомобилите, а това по принцип е доста отнемащ времето процес при крупно серийното производство, затова AquaBlade ще се появи на новите модели не по-рано от 2012-а година.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама