Новини » Любопитно

Отстъпките продават нови коли



03.01.2011г 

Отстъпките продават нови коли

Големите отстъпки за клиентите, които искат да си купят нова кола, избутаха нагоре продажбите на нови автомобили, но ще изкарат компаниите на загуба през 2010 г. Така описаха пазара на нови автомобили през изминалата година мениджъри в бранша, които в. "Пари" потърси за оценка на продажбите на нови автомобили през 2010 г. Всички са категорични, че в борбата за малкото останали клиенти, готови да купуват, компаниите са се впуснали в надпревара чрез силно сваляне на цените, което масово ще изкара вносители и дилъри на загуба.

Най-трудно беше...

Първите шест месеца на отиващата си година бяха определени за най-тежкия период на пазара. Това може да се потвърди и от статистиката на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). През първите месеци на годината пониженията на пазара на моменти доближаваха 50%, а след това спадовете се забавиха. "Нямаше лесен месец през 2010 г. Най-трудният момент беше в средата на годината, когато осъзнахме, че предварителните очаквания няма да се оправдаят", каза Асен Асенов, изпълнителен директор на "Авто Юнион Груп". По думите на Иван Антров, бранд и ПР мениджър в "Тойота Балканс", най-трудно е било през първото тримесечие, а втората половина на годината е била по-добра. "За отделните дружества имаше различни трудни периоди. В нашата дейност има сезонност - в първите месеци на годината пазарът е мързелив, а най-силни са последните три месеца", добави Александър Костадинов, директор Маркетинг и продажби в "Мото Пфое".

Обрат в края на годината
Пониженията, които отчиташе пазарът от началото на годината, се обърнаха през ноември, когато продажбите на нови коли се повишиха на годишна база за първи път от началото на 2008 г. Това помогна продажбите на нови коли в България да се свият до под 30% за единадесетте месеца на 2010 г. Въпреки ръста от бранша не бързат да отварят шампанското и да обявят края на кризата на автомобилния пазар. "Повишението през ноември едва ли означава излизане от кризата, защото, за да се измъкнем от нея, трябва да постигнем около 55 хил. продадени автомобила", коментира Иван Антров. Подобно е и мнението на Асен Асенов, според когото повишението през миналия месец е позитивен сигнал, но за да се каже, че кризата на пазара е свършила, продажбите трябва да достигнат по-високи нива. "Ще ни се да вярваме, че ръстът през ноември е край на кризата. Този край обаче ще дойде, когато видим устойчиво повишение на продажбите 5-6 месеца подред", твърди Александър Костадинов.

Умерено оптимистични очаквания
В края на всяка година освен за равносметка идва време и за планиране на бъдещето. В очакванията на шефовете на автомобилните компании в България за движението на пазара личи умерен оптимизъм. Прогнозите са от задържане на сегашните нива до ръст от 15% през следващата година. "Много е трудно да се прогнозира в тази ситуация, но залагаме на повишение и същевременно се готвим и за лошото", каза Александър Костадинов. По думите на Иван Антров продажбите през следващата година няма да са по-слаби от 2010 г. "В най-лошия случай ще сме на нивата от 2010 г., а в най-добрия ще видим повишение от около 5 или максимум 10%", смята Антров. Според Асен Асенов повечето очаквания са за повишение между 0 и 5%, но това е консервативна прогноза. "Ръстът през 2011 г. ще е 10-15%, а раздвижване ще има след първото тримесечие", категоричен е Асенов.
Все още обаче преобладаващото мнение е, че измъкването на пазара от кризата ще е бавно заради несигурността в икономиката, което спира част от купувачите, обобщава Атанас Христов за Pari.BG.




Коментари

Добави коментар

Реклама