Новини » Кола на месеца

Tata Nano с дизел и вариатор за 3 000 евро17.01.2011г 

Tata Nano с дизел и вариатор за 3 000 евро

Tata Motors планира през август или септември да стартира продажбите на най-малкия и евтин дизелов автомобил в света, съобщава The Times of India. По предварителни данни, обемът на дизеловия двигател ще е около 600-700 куб. см, като мощността и динамичните характеристики ще са с 20-30 процента по-добри от тези на дpуги мотори с подобен ходов обем. Турбото е на Honeywell, а системата за впръскване на горивото е на Bosch. Другите партньори на проекта са AVL, FEV и Ricardo.

Предполагаемата цена на дизеловото Nano ще е около 180-220 хиляди рупии (към 3000 евро). В момента базовата цена на бензиновия вариант в Индия е 133 000 рупии (около 2200 евро).

Tata подготвя и версия на микроколата с вариатор, разработен от канадската фирма CVTech. В момента индийците водят преговори за доставката на такива трансмисии и за строителство на завод на CVTech близо до предприятието за производство на Nano в град Сананд, щат Гуджарат. Cпоред някои съобщения, продажбите на вариаторното Nano в Индия могат да тръгнат през ноември тази година. Доколко новият предавателен механизъм ще повиши цената на колата още не е ясно.

В момента Nano се предлага в Индия в три комплектации, но с един мотор - бензинов, 624 куб. см и мощност 35 к.с. Моторът се куплира само с четиристепенна механична предавателна кутия и в този си вид колата развива максимална скорост от 105 километра в час.
Източник: Автопрес
Коментари

Добави коментар

Реклама