Новини » На път

Таксиметровите компании ще могат да проверяват документите на служителите си



19.01.2011г 

Таксиметровите компании ще могат да проверяват документите на служителите си

На среща с вътрешния министър Цветан Цветанов представителите на над 30 компании, предлагащи таксиметрови услуги, обсъдиха възможностите за подобряване на сътрудничеството между тях и структурите на вътрешното министерство. Поводът за срещата е инцидентът с таксиметровия шофьор от началото на януари тази година, когато при спор беше използвано огнестрелно оръжие. Представител на компанията, чийто служител участва в произшествието, благодари за бързата и адекватна реакция на вътрешното министерство.
Министър Цветан Цветанов заяви, че на срещата са били обсъдени въпроси, свързани със сигурността на гражданите при осъществяване на превозваческа дейност. Той благодари на представителите на таксиметровите компании за отправените конструктивните предложения. Те ще бъдат разгледани от работна група, която ще включва експерти от структурите на вътрешното министерство, транспортното ведомство и от съюза на превозвачите. Вътрешният министър припомни, че на интернет страницата на МВР може да се провери в реално време дали шофьорската книжка на даден водач е валидна. По предложение на представителите от Министерството на транспорта ще бъде изграден специален сайт, на който компаниите и контролните органи ще могат да обменят информация за редовността на документите на всеки шофьор. По думите на министър Цветан Цветанов подобна справочна дейност няма да създаде административни пречки, а ще улесни правеното на проверки по всяко време на всички, които осъществяват таксиметрови услуги.
Обсъдени са и въпроси, свързани с облекчаването на режима на работа на таксиметровите шофьори в частта свързана с използването на предпазните колани. Повдигната е и темата за използването на BUS-лентата от таксита, които превозват пътници. Министър Цветанов обеща, че след среща с представители на Столична община, в рамките на 20 дни, експертите ще уведомят таксиметровите компании дали това предложение е удачно. Във вътрешното министерство се създава и точка за контакт с всички представители на таксиметрови компании, в лицето на комисар Алекси Стратиев.
Румен Крумов, представител на Националния съюз на превозвачите, припомни една стара тяхна идея – да се създаде общ честотен канал между МВР и таксиметровите компании. Той благодари на вътрешното министерство, че се гледа на проблемите в тяхната цялост, а това гарантира намирането на правилния път за разрешаването им.




Коментари

Добави коментар

Реклама