Новини » На път

Три нови зони на паркиране в София



31.01.2011г 

Три нови зони на паркиране в София

Създават се три нови зони – "синя", "зелена" и "жълта". Очаква се с до 25% да се облекчи трафикът в идеалния център на София. Това заяви заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.
Основната цел, която си поставят от общината е изтласкването на паркирането от идеалния център към периферията. Ще се въведе по-строг контрол върху паркирането.

"Синя зона" ще бъде оградена от булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Христо Ботев". Новата "Зелена зона" ще се явява буферна на натоварената "синя".

Въвежда се "зелена зона" на бул. "Княгиня Мария Луиза", улиците "Белоградчик", "Веслец", "Клокотница", "Будапеща", "Козлодуй", "Константин Стоилов", "Опълченска", както и по булевардите "Ген. Данаил Николаев", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Пенчо Славейков", "Ген. Едуард И. Тотлебен", "Ген. М. Д. Скобелев".

 

"Жълта зона" ще бъде безплатна и ще се въвежда със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова.
Начинът на плащане за паркиране чрез SМS-и ще става на два номера - 1302 и 1303 (1302 e за синя зона, 1303 е за зелена).

Съществените моменти са, че се предлага увеличаване на времетраенето за паркиране в зоните за платено паркиране като сега времето е от 8,30 до 18,30 като се предлага времето за паркиране да стане от 8 до 20 ч., обобщава  БТА.

"Паяците" също ще работят на по-скъпи цени. Според изчисленията на Центъра за градска мобилност реалната цена за репатриране на автомобил на наказателен паркинг е близо 76 лв., а сумата, която се събира от нарушителите в момента е 20 лв.

Отново ще се въведат стикерите за преференциално паркиране за живеещите в центъра на града. Те ще важат за една година и ще струват около 120 лева.
Промените предвиждат електромобилите да паркират безплатно и в трите зони.

 

 

 

 


 




Коментари

Добави коментар

Реклама