Новини » Застраховане

"Трошки" над 15 г. без “Каско”



14.02.2011г 

"Трошки"  над 15 г. без “Каско”

Около 100 млн. лв. са спестили българите през миналата година от застраховки "Каско", сочат изчисления на база данните на Комисията за финансов надзор. За първите 11 месеца на 2010 г. похарчените пари за застраховка на колата срещу кражба и щети възлизат на малко над 454,6 млн. лв. За същия период на 2009 г. отделената сума за застраховки "Каско" е била 552,2 млн. лв. Излиза, че на всеки 100 лв., похарчени за такива полици през 2009 г., през миналата година са дадени с около 20 лв. по-малко. Данните за цялата 2010 г. още не са отчетени от статистиката, но картината за похарчените пари за доброволната автомобилна застраховка едва ли ще се промени. Намаляването на приходите на компаниите от полиците "Каско" се дължи както на сериозния спад от 27% в продажбите на нови коли през 2010 г., така и на отказването на много хора от застраховката заради свиването на доходите.
Тенденцията за отказ от подновяване на доброволните автозастраховки, която започна с началото на кризата преди повече от две години, все още не е обърнала посоката си, твърдят хората от бранша. Докато преди 2008 г. масово се застраховаха коли и на по 15-20 години, голяма част от собствениците им вече трета поредна година не са склонни да си купят нова полица след изтичането на старата.
По принцип повечето брокери и агенти поддържат собствена база данни с датите на сключване и изтичане на застраховките на клиентите си. Когато наближи срокът за подновяване на полицата, те се обаждат на хората, за да им напомнят. Когато обаче става дума за по-старо возило, все по-често собственикът му заявява, че вече не иска да го застрахова. Тези, които все пак държат да имат полица, често предпочитат да я подновят на разсрочено плащане, докато години наред са плащали еднократно, разказват агентите. Тази тенденция обаче е валидна не само за полиците "Каско", но и за задължителната "Гражданска отговорност". От една страна, заради намалените доходи на гражданите, а от друга - и заради сериозното покачване на цените на тази застраховка през последните две години.
Освен това и ограничаването на комисионите от страна на Комисията за финансов надзор вече отказа брокери и агенти да дават отстъпка от цената на полицата за сметка на своя процент от застраховката. През миналата година, когато комисионите достигаха до 30 и повече процента, почти всички застрахователни посредници бяха готови да се откажат от 10-20 лв., за да привлекат клиент. В момента обаче максималните комисиони са около 10% и брокерите не дават отстъпка. Така реално застраховката "Гражданска отговорност" поскъпна допълнително и хората вече предпочитат да я плащат разсрочено.
Кристиан Костурков,  standartnews.com




Коментари

Добави коментар

Реклама