Новини » На път

Годишните винетки по-евтини от дневните?



18.02.2011г 

Годишните винетки по-евтини от дневните?

Комисията за защита от дискриминация обяви, че сегашните цени на винетките са в нарушение на Европейските регламенти, което може да има последствия за България, съобщи bTV.

Според комисията тези, които ползват месечни или седмични стикери, за да се движат по републиканските пътища у нас, плащат много повече, отколкото шофьорите, които си купуват годишни винетки. Ако разделите цената на годишния стикер от 67 лева на 12 месеца, сметката показва 5.58 лева на месец.

Според Комисията в Европейския съюз е приета практиката, според която цената на месечната винетка не бива да надвишава 10% от годишната, седмичната – 5%, а дневната – 2%.

Ако се спази пропорцията, при годишна винетка от 67 лева, месечната, седмичната и ако се въведе дневна, те трябва да струват съответно 6.70, 3.35 лева и 1.34 лева.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев обяви, че директивата за пропорциите все още се обсъжда в Европарламента, а решението на дискриминационната комисия е политическа атака преди местни и президентски избори. И също така подчерта, че моделът с винетните стикери работи от 2005 г., а цените не са променяни от 2007 г.

Министър Плевнелиев обясни, че ако директивата, с която се въвеждат пропорциите бъде приета от ЕП през юни тази година, то най-вероятно догодина ще има нови цени на винетките. Той не се ангажира с прогноза. Но подчерта, че правителството работи по въвеждането на ТОЛ система за таксуване, която трябва да заработи през 2015 г. или най-късно през 2016 г.

Според членовете на антидискриминационната комисия шофьорите могат да съдят държавата на база решението на органа. То има препоръчителен характер за Министерския съвет, но за двамата ресорни министри - на регионалното развитие и на финансите има задължителен характер. Т.е. те трябва да изготвят предложение за промяна в цените, което обаче правителството може да не одобри без никакви последствия. Но закона казва, че ако нито един от министрите не предприеме действия за изпълнение на решението или не обжалва, то и Дянков, и Плевнелиев ги чака глоба от 2000 до 20 000 лева.




Коментари

Добави коментар

Реклама