Новини » На път

Тайно проверяват столичните таксита



21.02.2011г 

Тайно проверяват столичните таксита

Проверки "под прикритие" ще има за такситата. Тези, които не спазват тавана на цените, ще бъдат санкционирани със спиране. Това обяви пред бТВ транспортният министър Александър Цветков. Максималната цена на таксиметровите услуги в София и големите градове би трябвало да е до 1,30 лева на километър, обяви Цветков. Цената е калкулирана при максимални разходи на таксиметровите фирми, каза министърът. Той отбеляза, че тази цена е подходяща за големите градове. В по-малък град, където пробегът е по-малък, цената може да бъде и по-висока, посочи той и допълни, че там таванът може да достигне и до 2 лв. Александър Цветков бе категоричен, че таксиметровите шофьори не могат да сложат цена на минута, защото в наредбата има цена само на километър. Опасност от измами обаче винаги има. Сред тях е определяне на цена без включване на апарат, например. В новия закон има санкция - отнемане на разрешително, предупреди транспортният министър.

Autoplanet1.com припомня:

В срок от три месеца всяка община трябва да определи таван на цените на таксиметровите услуги, посочи той. По думите му, има изработена методика, с която може да им се помогне. Всяка община, която има проблем в тази област, може да се обърне към министерството, каза Цветков.
Тези, които карат на 10 лева са изрядни и не правят нищо незаконно. При въвеждане на таван в цените обаче те ще трябва да се съобразяват с него. Цената от 1,30 лв. е подходяща за по-големите градове, където е възможен по-голям пробег.
Цена от 70-80 стотинки е реалистична тарифа към момента, смята министърът. Целта на този таван и другите санкции в закона е да се озаптят таксиметровите шофьори и те да започнат да уважават клиентите си, допълни той, цитиран от Economynews.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама