Новини » На път

Маршрутките стават "кварталки"



22.02.2011г 

Маршрутките стават "кварталки"

Маршрутките спират от юли месец. Тогава изтичат договорите на всички фирми, които возят с маршрутки, а причините са основно икономически и стратегически.
Икономическите са заради грандиозния отлив на пътници от този вид транспорт през последните две години. Броят на пътниците е намалял с близо 70% спрямо 2009 г. и с около 35, спрямо 2010 г. Фирмите вече нямат икономическа изгода да извършват тази дейност.
При подписването на договорите през 2004 година е имало близо 50 линии, като към момента са под 40 и се очаква съвсем скоро да отпаднат още 10 линии.
Стратегическата причина е най-вече метрото - много от линиите се застъпват в метрото, който е много по-удобен, по-евтин и дори по-бърз транспорт от летящите маршрутки.
За пълно изчезване на маршрутките не може да се говори, но те вече ще се превърнат в нещо като допълващ вътрешно квартален превоз там, където градския транспорт не е добре развит.
"Взимате това малко автобусче, което по даден маршрут, който в момента се разработва ще ви докара до станцията на Метрото, от където ще може да отидете на работа в Младост. На цената на билета за градския транспорт", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.
Другият изключително важен момент е, че идва краят на раздрънканите маршрутки - общината предвижда да заложи в конкурса за линиите най-високите евро критерии за автобусчетата. И също така шофьорите вече няма да се изживяват като рали състезатели, защото ще имат твърд маршрут и твърда заплата. Това, което ще се промени още, е, че маршрутките ще спират на строго определени спирки, а не както сега - където им падне и без предупреждение.

Източник: Finance5.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама