Новини » На път

Шофирайте внимателно през празничните дни



03.03.2011г 

Шофирайте внимателно през празничните дни

Във връзка с тържествата по случай националния празник – Освобождението на България от османско робство и поредицата почивни дни се очаква висока интензивност на движението на МПС на входно-изходните артерии на столицата и големите градове.
От „Пътна полиция” напомнят, че се увеличават предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия. Причините - употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване. Към тях се прибавят и зимните условия по пътищата и образуването, но колони по най-натоварените участъци и проходите.


“Пътна полиция” дава практически препоръки за предпазване от инциденти на пътя.

- Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата.
- Преди тръгване, прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът е с износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
- По дългия маршрут зад волана трябва да е най-опитният водач от семейството или компанията.
- Ако се движите в колона, не рискувайте да изпреварвате.
- В задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Нервност, агресия и опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.
- Ако сте в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
- При колона на автомагистрала не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи.
- При пътуване по тъмно намалете скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимост и да избегнете евентуален удар на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи.
- Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохол, както и деца. Те могат внезапно да изскочат пред автомобила.
- Поставяйте непременно предпазните колани и настоявайте всички спътници да ги ползват. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.
- По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата.За да не излезете от платното, намалете скоростта, за да имате възможност да спрете в зоната на видимост.
- При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията от автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък при евентуално рязко спиране!

Пожелаваме ви приятно и безопасно пътуване!




Коментари

Добави коментар

Реклама