Новини » На път

Превозвачите готвят протест на 13 март



09.03.2011г 

Превозвачите готвят протест на 13 март

По думите на Красимир Лалов, заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи, протест ще има на 13 март. Идеята за това тръгва от Русе, съобщава btv.bg.

Националното сдружение на българските превозвачи ще подкрепи хората, заяви той. "Към нас се присъединяват и граждани. Няма да правим държавата на бойно поле, ще направим мирни и културни протести, обеща заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи.

Петдесет стотинки е абсурдна сума.

Това заяви в студиото на предаването "Тази сутрин" председателят на Българска петролна асоциация Андрей Делчев. Картел няма, допълни той. Българският пазар на горива е изключително конкурентен – картел е невъзможен. В резултат на проучване на пазара в продължение на 4-5 години, това бе установено и от Комисията за защита на конкуренцията, припомни той.

Никой не съобразява, че огромната част от търговията на едро се извършва от бензиностанции, собственост на международни вериги. Нито една глобална верига не би си позволила да се компрометира на малкия български пазар и да понесе огромните санкции, които ще последват.

Рафинерията купува петрол на цена, на каквато той се купува по цял свят.

Увеличението на цената от началото на година е 12%. От 2008 г. се случиха много неща – първо се увеличи акцизът, по искане на ЕС, второ държавата наложи биодизел – всеки добавен грам биодизел в горивото го оскъпява, уточни Лалов. Държавата налага екологични, финансови изисквания, които трябва да се спазват от фирмите, а това рефлектира. Цената на петрола навсякъде по света е по-висока в сравнение с 2008 г. Ако така вървят международните цени, у нас са възможни и цени за горивото от три лева, прогнозира председателят на Българска петролна асоциация.

 

Как се формира цената на горивата?

 

Около 45% от нея се определят от акциз и ДДС. Около 35% от цената за дизела се формира от цената на суровината. Това, което остава са 20%, които включват ДДС, печалба за рафинерията и продавача.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи с $2,48 до $109,55 за барел, се посочва в съобщение на сайта на картела. В понеделник един барел петрол от кошницата на ОПЕК се търгуваше за $112,03 за барел. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. н. петролна кошница, включваща 13 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК предходния работен ден.




Коментари

Добави коментар

Реклама