Новини » На път

Десетки автомобили са отнесени в океана след цунами в Япония. Видео



11.03.2011г 

Десетки автомобили са отнесени в океана след цунами в Япония. Видео

Десетметрова вълна цунами удари град Камаиши в префектура Ивате на главния японски остров Хоншу. Съобщава се за многобройни разрушения, десетки автомобили са отнесени в океана.
Вълна цунами с височина над 7 метра причини големи разрушения и в крайбрежните райони на префектура Фукушима.
Преди това беше обявено предупреждение за шестметрова вълна цунами, която се е насочила към бреговете на префектура Мияги в североизточната част на остров Хоншу.
Четири вторични труса със сила до 7,1 последваха първото земетресение.
Командването на японските ВМС заповяда на базираните в Йокосука военни кораби да се отправят към бреговете на префектура Мияги за оказване на помощ на населението.

В центъра на Токио се е срутил покривът на сграда, в която се намирали 600 студенти на церемония по дипломирането им. Има много ранени.
Най-малко двайсет души са пострадали и в Осаки, префектура Мияги, повечето от паднали предмети. Осем души са обявени за изчезнали в префектура Фукушима след предизвикано от труса свлачище.
По информация на българското посолство в Токио към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от Външно министерство. В страната живеят постоянно около 600 българи. Министерството поддържа постоянен контакт с посолството чрез сателитна връзка, поради нарушените комуникации в Япония.
Първоначално бе съобщено, че земетресението било с магнитуд 7,9. По-късно геоложкият институт на САЩ уточни силата на труса на 8,8, след това на 8,9, съобщи Ройтерс, цитиран от Дир.бг.





Коментари

Добави коментар

Реклама