Новини » На път

Други мнения за протеста - "Аз нямам кола, не е мой проблем"



14.03.2011г 

Други мнения за протеста - "Аз нямам кола, не е мой проблем"

Ако още не сме разбрали мащабите, с които влияе цената на горивата върху целия ни живот, то е, защото перманентно сме "замаяни" от ежедневната инфлация. Но, да си представим, че към непрекъснатото поскъпване на продуктите от първа необходимост се прибави и още една тежест - тази на пре-скъпите горива, положението става протестно.

 

Autoplanet1 представя мненията на форумци от androidbg.com:

 

1.

Не става дума само кой, какво кара. С вдигането цената на горивата, се вдигат цените на абсолютно всичко. Това, че караш колело, не значи, че няма да ти вдигнат цената на тока и водата, например, заради поскъпването на горивата.
Lalito

2.
Ако ще 200 протеста да има, в целия ЕС горивата са вдигнати от рафинеериите(Shell, BP, Total, OMV, Lukoil ...etc.) или да ги наречем за по-просто преработвателните компании. Акцизите налагани от държавите няма да бъдат свалени, тъй като политиката на развитите държави е да прокарват био горива в бъдеще. Maкар, че евро комисарката по екологичните въпроси каза в последното си интервю, че ЕС не задължава никоя държава да прокарва тези горива като основни. Последно Германия се опита да вкара бензин с по-голяма концентрация на Етанол, ама никой не го купува, и копелетата от рафинериите вдигнаха още повече цените на "обикновения бензин", защото залежите им на този с Етанол са препълнени....

източници от понеделник 7 Март 2011: Euronews, RTL, Financial Times Deutschland

П.С.: и къде видяхте пряка взаимосвързаност с поскъпването на горивата и на тока и на парното и на твърдите горива, като в България има държавен регулатор, който определя накъде да вървят цените на точно изброените. За тези, които още ходят на училище това означава, че държавата определя кои цени се покачват, и кои не. Така например, ако цената на природният газ скочи с 15%, ТЕЦ София не може да увеличи цената на доставяната топлинна енергия с 15%, ако от държавният регулатор не бъде позволено.
Peshi
 

3.

Според мен този протест в този си му вид е обречен на провал. Вдигането на цената на бензина е световна тенденция, било то спекулация, или не. Да не пропускаме и фактът, че сме челнове на ЕС и трябва да се съобразяваме с наложените от тях правила, тук имам в предвид акцизът върху горивата. Относно влиянието на бензинът и дизелът върху цените, в България това е по-скоро спеколация от колкото реален фактор върху крайната цена на продуктите.
Според мен протестът трябва да е срещу ниските доходи на Българинът и срещу неадекватното поведение на оправляващите политици спрямо икономическият регрес в държавата. Странно как другите държави някак си смогнаха да си опазят бизнеса, а в нас оставиха всеки да се оправя сам, което доведе до много фалити, следователно и до отрицателен прираст на икономиката.
А и с това зареждане за по литър не виждам на кого точно ще накривят освен на работниците по бензиностанциите, които пък имат най-малко вина за ценообразуването на горивата ...

perverzniat

4.

Не е така. Във фирмата, в която работя имаме 120 коли. За миналият месец сме изразходвали 8 105 литра гориво (по фактура). При цена от 2.10 за литър, общата сума е 17 020 лева. При цена от 2.50 - сумата е 20 626 лева. Разликата е 3 242 на месец. За година тази допълнителна сума е 38 910 лева. Е, откъде ще дойдат тези пари? Ами при следващото увеличение на цената на горивото догодина какво ще стане? Още 40 000 лева отгоре за транспорт?
xn3k
5.
Проблема е в "Държавата", и най-вече в управляващите я!
Защото всички там "ГОРЕ", си правят каквото си искат и знаят, че нищо няма да им се случи.
Повече от явно е, че в България всички вериги бензиностанции има КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ.
Не е възможно във всички бензиностанции, цената на горивото да е еднаква.
Това го няма никъде по света, не го казвам просто така, а от наблюдение.
Б.Б. се беше зарекъл да прави проверки на LukOil, някой да е чул нещо после, някакво развитие?!?
В България има една много порочна практика и тя се нарича ДДС(Данък Добавена Стойност).
На дали има друга държава по света, в която този данък да е еднакъв за всички възможни стоки на пазара и!
Ето този данък, е достатъчно мощен "лост" с който да се коригират доста цени, които влияят пряко върху джоба на народа.
И този протест, не би трябвало да е насочен толкова към свалянето на цената сама по себе си!
Трябва да е насочен на там, че не може цената на горивото в България да е същата каквато е в Люксембург.
Та техния стандарт на живот в пъти по висок от нашия.
Няма как ние да сме на дъното на класациите по приходи на глава от населението в ЕС, и в същото време да сме на челните места по скъпо гориво, ако зад всичко не седят някакви лобистки интереси и някакви далавери в които всяко правителство до сега е замесено.
Тук изобщо не може да става на въпрос за свободен пазар, и т.н.
Та въпросната рафинерия си докарва суровината от Русия, като на всичко от горе този петрол който те ползват е най-гадния от всичките видове петрол. След преработката му най-голямо количество готов продукт е МАЗУТ, бах че на кой му трябва мазут....
6.
Ето една лична извадка:

Германия в Неделя 6.3.2011:
цена на бензина super е около 1,53-1,55 евро на литър в град Ерфурт(по принцип сравнително високи са цените в този район).
Дизелът се движи между 1,41-1,45 евро на литър. А тези с присадките като Vpower направо не знам кой ги сипва.

Австрия 28.12.2010:
цена на super е около 1,22 евро на литър.
Дизелът беше с 10-12 цента по-евтин.

Словения днес 10.3.2011:
super 1,27 евро на литър.
diesel e 1,23 евро на литър

Да кажем, че цената в Словения е същата като в България. Мога да ви уверя, че стандарта не е. За другите държави даже няма смисъл да говоря.

Ето ви тука едно линкче да позяпате цените в Еврозоната:

http://www.energy.eu/

 

 

Autoplanet1.com оставя мненията без коментар.




Коментари

Добави коментар

Реклама