Новини » Застраховане

Забрана за пасивни маркировки по Каско след три месеца



14.03.2011г 

Забрана за пасивни маркировки по Каско след три месеца

Тримесечен гратисен период ще бъде даден на застрахователите, за да променят общите си условия или съществуващите други уговорки, така че да спрат да изискват поставянето на стикери и знаци като условие за застраховане на моторни превозни средства. Това става ясно от проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането. Гратисният период ще започне да тече след като бъде обнародван норматива.

Със закона се урежда очакваната забрана за пасивни маркировки по Каско. Застрахователите ще търпят санкции в размер от 30 000 до 60 000 лв., а при повторно нарушение – от 60 000 до 120 000 лв. за прекрачване на тези забрани. Година и три месеца след влизането в сила на промените ще започнат да глобяват с 50 лв. и автомобилистите, които управляват маркирани автомобили.

Забранени ще бъдат знаци, белези или други индикации, които пряко или косвено указват наличието на застраховка по повод на автомобила, независимо дали са върху него или на видимо вътре в него. Това означава, че освен за познатите стикери и пасивни маркировки, глоба може да отнесе и автомобилист, който остави полицата за Каско например в купето на автомобила, така че да се вижда.

Новите текстове предвиждат изключение за знаците, белезите или другите индикации, чието поставяне е изрично уредено с нормативен акт. Ще се прави изключение и за реклама, но при няколко условия. Автомобилът трябва да е собственост или да е нает от лицето, чийто търговски знак, марка, продукт, стока или услуга се рекламират. Другият вариант е да има писмен договор за реклама, сключен с физическо или юридическо лице, което е собственик, ползвател, наемател или лизингополучател на моторното превозно средство, върху което са поставени съответните знаци, белези или други индикации.

Липсата на такива знаци, белези или други индикации не може да бъде основание за изключване от покритие на един или повече рискове по застраховката, прекратяване на застраховката или да бъде обвързвано с каквито и да е неблагоприятни правни последици за застрахованото лице, застраховащия или третото ползващо се лице, пише още в закона.

Пасивното маркиране беше посочено от властимащите като способ, чрез който автокрадци се ориентират, така че да не посягат на автомобили, които са застраховани в компании, с които са свързани самите крадци.

Източник: Insurance.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама