Новини » Автоновини

Lada сглоби електрически автомобил - Ellada



23.03.2011г 

Lada сглоби електрически автомобил - Ellada

Авто ВАЗ разработва собствен електромобил – това съобщиха медиите и по-специално руският в-к „Маркер”, според който вече е сглобен концептуалния автомобил. Пробна обиколка с електрическия модел е направил главният кондуктор на АВТОВАЗ Сергей Курдюк . Източници на автозавода разкриват пред изданието, че автомобилът под работно заглавие Ellada (от electric Lada) е самостоятелен проект на Волжския автозавод. Купето е „взето” от универсала Lada Kalina, а литиево-йонните батерии засега са китайски. Резултатът: екземплярът демонстрира следните резултати: максимална скорост – 140 км/ч, ход с едно зареждане – 170 км, развива до 100 км/ч за около 12 сек.. Това са доста добри резултати за електромобил.
Бъдещето на Ellada към момента е доста мъгливо. В прессъобщение, цитирано от AutoNews.ru, се казва, че „масовото производство на подобни автомобили може да започне само когато се появят условия за тяхната експлоатация” и се уточнява, че не могат да се назоват конкретни срокове. Според неофициална информация, обаче, датата за поява на електрическа Lada на пазара вече е уточнена – 2014 година. Известна е и цената – от 550 хил. до 700 хил. рубли, т.е. 20-25 хил. долара. Пак според неофициални данни, серийната Ellada ще получи литиево-йонни акумулатори родно производство, които ще се изработват в Новосибирск ( в момента там се строи завод на «Роснано» с китайски партньори).
Разбира се, проектът среща и скептици сред специалистите най-вече заради факта, че в Renault още нищо не са чували за Ellada, а в преговорите през 2010 г. с АВТОВАЗ не се акцентира върху въпроса за възможно сътрудничество в областта за производство на електромобили.




Коментари

Добави коментар

Реклама