Новини » Застраховане

Купуване на "Гражданска отговорност" от разстояние - плюсове и минуси



24.03.2011г 

Купуване на "Гражданска отговорност" от разстояние - плюсове и минуси

След излизането на Закона за предлагане на финансови услуги от разстояние от 01.01.2007 г. се дава възможност да се разширяват и дистанционните продажби на финансови продукти, в т.ч. и на застрахователни продукти. Под финансова услуга в закона се разбира всяка услуга по извършване на банкова дейност; кредитиране; застраховане; дейности по допълнително доброволно пенсионно осигуряване с лични вноски; инвестиционно посредничество; както и предоставяне на платежни услуги. Законът дава възможност българският потребител да сключи своята застраховка или пенсионна осигуровка например по телефона, по факса или посредством електронната поща.

Застраховането по телефона се прави от 2007 г. от един-единствен застраховател у нас. Съвсем отскоро подобна услуга оферира и един застрахователен посредник.

Интернет средата създаде колосални нови възможности за маркетинг и често се определя като най-динамично развиваща се маркетингова медия. До момента тя се използва успешно и от застрахователните компании за офериране и за електронни продажби. Независимо от това застрахователните компании са сдържани в очакванията си за реализация на голям обем услуги чрез този канал.

От средата на 2011 г. пък се предвижда в застрахователния бизнес да се въведе и т.нар. електронна полица единствено за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и застраховката „Злополука на местата в обществения транспорт“. Въпреки че такава полица съществува в европейските държави и се ползва широко от години, в България все още гражданите нямат необходимия технически и уеб опит, за да възприемат електронната полица. Тази полица е форма, чрез която автоматично и в реално време застрахователният договор ще се регистрира в сървъра на Гаранционния фонд чрез единната информационна система. Това ще става в момента, в който застрахователят издаде електронната полица.

Но да разгледаме по-подробно различните вариации на дистанционни продажби на полици.

Бърза услуга или телефонен рекет?


Приятен женски глас звъни по телефона и ви обяснява колко сте облагодетелстван като картодържател на банка еди-коя си . Изслушах търпеливо приятната госпожица, която наблегна с подходящ търговки тон, че първия месец услугата застраховка е напълно безплатна – разказва клиентът. Стига се до неизбежното. Трябва да се реши на момента дали да си направя застраховка, защото услугата се предлага единствено сега и по телефона.
Защо не си направих застраховка тази сутрин? - продължава клиентът.
Не съм търсил услугата, а ми се предлага (тип спам) по телефона от името на банка еди-коя си. Вероятността точно сега да искам застраховка е изключително малка.

Трябва на момента точно сега да се реша да сключа договори за услугата.

Притиснат съм да правя избор, който не искам да правя. Психологически не се чувствам комфортно и спокойно.

Няма телефон, на който да се обадя, ако искам услугата утре.

Бизнес поуките!

Кажете им кои сте, не от чие име се обаждате ; Не притискайте клиентите си ; Давайте им възможност за избор ; Наблюдавайте тяхната емоционална реакция и нагласа.

Ако предлагате застраховки и забелязвате, че хората нямат навик да се втурват към тях, помислете по какъв начин можете да запознаете обществото с тази възможност. Какво представлява застраховката, за какво служи, какви са ползите от нея, как се сключва? Можете да направите информационен уеб сайт, в който да изложите цялата тази информация. Да го популяризирате и след това да организирате семинар или публична презентация. След това представете услугите си. Така със сигурност повече хора ще проявят интерес.

(със съкращения)

 

zastrahovatel.com




Коментари

Добави коментар

Реклама