Новини » На път

През миналата година у нас е регистрирана най-ниската смъртност от пътно-транспортни произшествия от



24.03.2011г 

През миналата година у нас е регистрирана най-ниската смъртност от пътно-транспортни произшествия от

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков изнесе окуражителната статистика при откриването на българо-шведска конференция, посветена на проблемите на пътната безопасност, която се провежда днес в София

„През последните две години българското правителство предприе активни действия за ускорено изграждане на инфраструктура, както и за промени в законодателството. Целта е създаване на условия за по-ефективно използване на техническите средства и системи за контрол и изменения на нормативната база в съответствие с изискванията на европейските директиви за безопасно движение”. Това заяви зам.-министър Веселин Вучков на стартиралата днес международна конференция на тема „Проблемите на пътната безопасност: шведската и българската гледни точки”. Зам. вътрешният министър подчерта, че благодарение на предприетите ефикасни мерки по отношение на пътно-транспортния травматизъм през 2010 г. в България е регистрирана най-ниската смъртност в резултат на инциденти на пътя от 1967 г. насам. Въпреки намалението обаче смъртността продължава да бъде два пъти по-висока в сравнение с показателите в редица европейски страни. „Съществуват редица фактори, които имат пряко отношение към нивото на аварийност и смъртност по пътищата – поведение на участниците в движението, състояние и безопасност на пътната инфраструктура, пасивна и активна безопасност на автомобилния парк, качество на долекарската и специализирана медицинска помощ, както и грижата за хората, изпаднали в неравностойно положение”, отбеляза още зам.-министър Вучков. Той бе категоричен, че нещастията по пътищата, които се случват всеки ден, не могат да бъдат приети като нормално състояние, още повече – че голяма част от тях са предотвратими, и подчерта, че опазването на живота и здравето на хората е приоритетен въпрос, по който ще продължават да се осъществяват активни действия. „Намираме се в началото на обявеното от ООН десетилетие за активни действия за безопасно движение. Приемаме това с отговорност и се мобилизираме да изпълним поставените от Европейската комисия цели, сред които е намаляване на броя на убитите с 50 % до 2020 година”, каза зам.-министър Вучков и благодари на инициаторите на днешната конференция, тъй като Кралство Швеция е един от световните лидери в осигуряването на безопасността на движението по пътищата.
Генералният консул на Швеция в България и президент на Българо-скандинавската търговска камара Йоран Свенсон изрази задоволство от действията на българското правителство, фокусирани върху пътната безопасност. „Това е глобален проблем, по който шведските институции имат безценен опит, който могат да споделят със своите международни партньори. Поставяме си амбициозни цели и използваме новаторски идеи при спасяването на човешки животи. Искаме да създадем безопасна среда за всички участници в пътното движение”, заяви Свенсон.
В рамките на международната конференция шведски експерти ще споделят своя опит и ще представят законодателните промени, предприети в страната по отношение на пътната безопасност в контекста на стратегия „Визия 0”. Тя е разработена като дългосрочна стратегия от 1997 г.Според нея отговорността за пътната безопасност се разпределя между проектантите на системата и нейните потребители. Нов елемент в стратегията е поставяне на изисквания към властите, което е успешна стъпка напред. В случай не неспазване на правилата за движение от страна на участниците в движението, проектантите са длъжни да предприемат стъпки за предотвратяване на инцидентите – чрез адаптери за скорост, наблюдение на пътищата с камери и други подобни действия и решения.
Българските участници в конференцията от КАТ, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата и Агенция „Пътна инфраструктура” ще представят предизвикателствата и насоките за подобряване на безопасността по пътищата на Република България за периода 2011-2020 г.
Международната конференция на тема „Проблемите на пътната безопасност: шведската и българската гледни точки” се провежда по инициатива на посолството на Кралство Швеция в България. Събитието се осъществява с партньорството на Българската браншова асоциация „Пътна безопасност”.




Коментари

Добави коментар

Реклама