Новини » Любопитно

В Япония спадът на продажбите докара пазарното ниво до това от 1968-а



07.04.2011г 

В Япония спадът на продажбите докара пазарното ниво до това от 1968-а


Броят реализирани коли в Япония за март е рекордно нисък - достигна нивото на продажбите от 1968-а година. Мишката си има опашка - основен виновник е нещастието сполетяло Страната на изгряващото слънце във вид на земетресения и цунами, които сериозно стъжниха живота на местните автопроизводители, а заради недостига на комплектуващи части, започна да спира производството на автомобилни компании и извън Япония.

През март спадът на продажбите на леки коли е 32,5% в сравнение с аналогичния период на миналата година, а общите продажби на японски автомобили паднаxa с 44,2% и достигнаxa нивото на 1968-а година.

Трябва да се има предвид, че огромна част от производствените мощности на японските автопроизводители не работят или са с понижен капацитет, което сигуpно ще доведе до още пaдане на продажбите, а възстановяването на предишното ниво едва ли ще стане за няколко месеца.

Toyota смята да пусне през следващата седмица конвейрите на 15 свои завода, Nissan завършва възстановяването на завода си за производство на двигатели в град Иваки, Honda продължава ремонта на предприятията си в префектура Тотиги, в които след земетресението възникна опустошителен пожар.

По предварителни сметки заради спирането на предприятията заради природните бедствия не са произведени автомобили по марки, както следва: Toyota - 200 000, Nissan - 55 000, Honda - 45 000.


Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама