Новини » Любопитно

Fiat увеличава дела си до 46% и гони 51% за пълен контрол в Chrysler



26.04.2011г 

Fiat увеличава дела си до 46% и гони 51% за пълен контрол в Chrysler



Печалбата на Fiat S.p.A. е нараснала с 9.1% през първото тримесечие на годината, най-вече заради добрите резултати на марката Ferrari и нарасналото търсене и продажба на италианските коли в Бразилия. Продажбите на Fiat в Бразилия са изключително успешни и марката достигна пазарен дял в страната от 22.6% за първото тримесечие на годината. Ferrari, който през май ще стартира доставките на първата си фамилна кола - модела FF, е най-печелившото поделение на най-големия италиански автопроизводител.

Печалбата преди данъците и дивидентите, която от Fiat наричат търговска печалба, е нараснала до 251 милиона евро срещу 230 милиона за същия период на миналата година, обяви производителят миналата седмица. Цифрата е с 10 милиона по-висока от очакванията на анализаторите от Bloomberg. Fiat, вече вдигна по-миналата седмица участието си в Chrysler дo 30%, и очаква търговската му печалба за 2011-а година да е в рамките на 900 милиона - 1.2 милиарда евро. Акциите на Fiat нараснаха с 31 цента или с 4.9% до 6.59 евро на Миланската борса.

Fiat S.p.A. се съгласи да плати нови $1.27 милиарда на американското правителство за допълнителни 16% в Chrysler Group през второто тримесечие на годината, което ще увеличи участието на италианците в бившия, трети по-големина американски автопроизводител до 46%. Те имат правото да платят още пет процента на американското правителство за да постигнат пълен контрол над Chrysler с 51% собственост. Всъщност от досегашните 30% FIAT не е платил нито цент, а е предложил като замяна свои технологии и модели на американците, както и логистична и мениджърска помощ. Безплатният процент участие на италианците, според договорката с американското правителство, което спаси Chrysler от тотално изчезване с държавни заеми, е в рамките на 35%.

Fiat ще предложи на пазара пет нови модела тази година. Супер-босът Маркионе заяви, че е време да отдели повечко внимание на европейските операции, които малко бяха поизоставени от него заради заниманията около интеграцията с Chrysler.

Според анализаторите, покачването на дела на участие е еднакво важен за Fiat и Chrysler. Подобряването положението на американската част от алианса би могло да помогне на италианците да надвият възникналите трудности в собствената им страна. Chrysler има вече всички шансове да стане печеливш, заради възстановяването на американския автопазар след кризата.

Осигуряването на контролния пакет акции в Chrysler е ключова стъпка в плановете на Fiat за изкарване на акциите на Chrysler за първоначално публично предлагане (IPO), нещо което вече успешно направи GM. Листването на акциите е планирано за втората половина на 2011-а, но може да бъде отложено и за началото на 2012-а. Според анализаторите, Fiat ще получи 30% нарастване на капитала си, ако цената на Chrysler нарасне от сегашните 8 милиарда на 10 или 11 милиарда долара след листването, което всъщност ще означава добавка от 0.8 или 0.9 eвро за всяка акция на Fiat.
Източник: Fiat_увеличава_дела_си_до_46__и_гони_51__за_пълен_контрол_в_Chrysler_" target="_blank" rel="nofollow">Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама