Новини » Любопитно

Пет основни грешки при купуването на кола втора ръка



27.04.2011г 

Пет основни грешки при купуването на кола втора ръка
Допускането на грешка при купуването на автомобил втора ръка може да ви струва допълнително стотици, а понякога и хиляди левове, без да имаме предвид изгубеното време и стресът около допълнителната поправка на колата. Ето и петте основни грешки, които не бива да се допускат, когато тръгнете да купувате автомобил от някоя борса или дилър.

№1 - Да не проверите историята на колата.
Трябва да узнаете повечко, какво се е случвало досега на колата - катастрофа, сериозен ремонт или пък е върнат километража. Дали колата е била рент-а-кар или върната от лизинг? Вторите са винаги за предпочитане.

№2 - Да не проверите сервизната книжка.
Автомобилите, които се наред имат съответствие между показанията на километража и отмятането на техническите обслужвания в техническия си бриф. Сериозните продавачи предлагат и книжката за техническо обслужване. Ако продавачът не иска да ви я покаже, трябва или веднага да го зарежете или пък сам да направите сервизна инспекция преди да я купите. За целта е нужно да водите със себе си опитен механик, който добре да огледа колата или пък да я закарате на сервиз за оглед. Ако ви откажат, тръгнете си.

№3 - Не игнорирайте разхода на гориво.
Може много да ви се иска да карате евтин джип, но в тези времена, когато горивото гони 3-е лева за литър, това не бива да става. В Щатите е лесно да проверите колко гори евентуалната ви придобивка - на държавния уеб-сайт - FuelEconomy.gov. Там може да се види разхода на гориво, както на новите, така и на старите модели. За съжаление нашата държава не полага подобни грижи за автомобилистите си.

№4 - Игнорирате серитифицираните употребявани коли.
Те, обаче, гарантирано са от добро качество - или са само на по няколко години с лимитиран пробег и са преминали качествен преглед, след който са отстранени отбелязаните дефекти. Тази система вече се прилага сериозно у нас от водещите официални представители на световните автопроизводители. За подобни коли производителят, дори не и представителя предлага удължена гаранция и други допълнителни ползи. Ще платите малко повече, но предимствата на подобна кола не бива да се подминават, дори и ако смятате, че можете да купите по-евтино друга кола, не от този тип.

№5 – Не правите предварително проучване на пазара.
Интернет днес промени начина на продаване на старите и нови коли. В момента има толкова инструменти за онлайн търсене и сравняване на офертите. Помнете, че цените на дилърите са винаги по-високи от тези на частно продаваните автомобили. На теория дилърите предлагат по-качествени коли, докато при частниците винаги има огромна доза риск.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама