Новини » На път

Светлинно табло пред ВМА отброява загиналите при пътни инциденти



04.05.2011г 

Светлинно табло пред ВМА отброява загиналите при пътни инциденти

Инициативата за поставянето на светлинното табло на сградата на ВМА е КАТ „Пътна полиция” – СДВР, ръководството на Военномедицинската академия и Асоциацията на пострадалите при катастрофи.
Таблото е монтирано на предния корпус на академията и посочва броя на загиналите при пътни инциденти. Паралелно с тази статистика дисплеят на „брояча на катастрофите” показва и данни за загинали военнослужещи при военни конфликти. Целта на паралелната статистика е да покаже, че войната по пътищата в България взима повече жертви, отколкото реалните бойни действия при военни мисии. „Със светлинната информация се опитваме да привлечем вниманието на участниците в движението да не станат част от тъжната статистика” – заяви при откриването на таблото ген. Стоян Тонев, началник на ВМА.
Трета поредна година пътно-транспортната обстановка в столицата се подобрява, въпреки това продължават да загиват хора, много повече са ранените” – посочи комисар Ваньо Стоевски, началник на „Пътна полиция” - СДВР
Подобна практика е въведена в много европейски страни и монтираните дисплеи напомнят, че човешкият живот е крехък – поясни председателят на УС на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Важно е, при всеки инцидент участниците в пътното движение бързо да съобщават на тел. 112, от обаждането може да зависи човешки живот - допълни Стоян Грамиков, директор на Националната система 112.
Загиналите при пътни инциденти в страната от началото на годината са 186, а загиналите военнослужещи в Ирак – 25. Само през април в страната при пътно-транспортни произшествия са загинали 52-ма. За цялата минала година жертвите на войната по пътищата на страната са 775д, а общо загиналите в Ирак – 60.
„Благодарим на медиите за съпричастността към проблема за пътния травматизъм . По традиция май месец е наситен с инициативи за превантивна дейност за безопасност на движението предвид предстоящите абитуриентски балове и ваканцията на децата. Да пазим живота на пътя” – призова в заключение комисар Стоевски.




Коментари

Добави коментар

Реклама