Новини » На път

Трима абитуриенти изкачиха почетната стълбичка в състезанието “Младите водачи реагират 3”



16.05.2011г 

Трима абитуриенти изкачиха почетната стълбичка в състезанието “Младите водачи реагират 3”

Надпреварата за титлата “Най-отговорен млад водач” се проведе за трети път днес в Стара Загора на традиционния импровизиран полигон, южно от емблематичния стадион “Берое”

Двадесет момчета и две момичета на възраст от 18 до 26 г. доказаха блестящи шофьорски умения, не чрез безраздсъдни скорости, а с отговорно и прецизно шофиране, познаване на Закона за движение по пътищата и умения за оказване на долекарска помощ на пострадал при пътнотранспортно произшествие.

“Скоростта е качество на автомобила, а безопасността - опция на водача” – с това мото организаторите от четирите младежки формации: комисията по превенция на престъпността към Младежки общински съвет – Стара Загора, форумът на младите любители на автомобили STZCARFANS, Български младежки червен кръст и АСК – Стара Загора Рали Тийм поканиха младите автомобилисти от Стара Загора да участват в състезанието, в памет на своите връстници, загинали при тежките катастрофи в Стара Загора и Симеоновград. Инициативата има за цел да привлече вниманието на младежите, наскоро придобили правоспособност към рисковете на пътя и отговорността им като водачи на МПС

В първия - теоретичен етап, кандидат-състезателите решаваха листовки върху Закона за движението по пътищата. Строгото жури допусна 22-ма участници с най-добри резултати на теоретичния изпит до втория – практически етап на състезанието, който се проведе от 11 до 14 ч днес южно от стадион “Берое” в Стара Загора. 20 момчета и две момичета на възраст от 18 до 26 г., разделени в два отбора – на “младите водачи” (на възраст до 20 г. и със стаж зад волана до 1 година) и на “опитните шофьори” (на възраст до и с над 1 г. опит като водачи на МПС), показаха уменията си в майсторско управление на автомобил, като изпълниха различни елементи – змейка, коловоз и няколко вида паркиране. Постиженията им бяха оценявани от съдийска комисия, оглавявана от младия автомобилен състезател Николай Диков – многократен шампион на България.

Купата на победителя и титлата “Най-отговорен млад водач” завоюва 18-годишният Николай Стефанов със стартов № 15 и само с една наказателна точка - в дисциплината “оказване на долекарска помощ”. Абитуриентът от Търговската гимназия в Стара Загора е с шест месеца стаж зад волана и спечели първото място в комплексното класиране, като премина теоретичния тест и изпълни елементите на състезателното трасе без нито една наказателна точка. Втори в комплексното класиране (с 2 наказателни точки) стана връстникът му - Галин Димитров от ПГМТТ “Н. Й. Вапцаров”, също с 6 месеца стаж като водач на МПС. И третото стъпало на почетната стълбичка бе заето от състезател в тима на “Младите водачи” - 18-годишният Христо Азманов, който бе и най-награденият участник в днешното състезание. Освен купата и предметните награди за третото място в комплексната надпревара, той получи награда и от БМЧК за безупречно справяне с изпита по оказване на долекарска помощ, а 10-дневният му шофьорски стаж му донесе и специалния приз за най-млад участник.

Организаторите връчиха приза за най-добре представила се дама на току-що завършилата курс за правоспособност Кремена Караджова. Тя не допусна наказателни точки в нито един от етапите на състезанието, но не участва в общото класиране, тъй като все още не е получила свидетелството си за управление на МПС. Отличното й представяне в оказването на долекарска помощ й донесе и специалната награда на доброволците от Младежки червен кръст Стара Загора, които съдийстваха третия етап от състезанието.

Специален акцент и в тазгодишното състезание бе проведеният конкурс – изложение за тунинговани автомобили. Съдийската комисия оцени най-високо цялостния оптичен тунинг на лек автомобил “Хонда Акорд купе” и връчи голямата награда на нейния собственик – 24- годишния Тотьо Стефанов – член на форума на младите любители на автомобили STZCARFANS. Колата е 2000 кубика 136 конски сили и вече е печелила тунинг изложения в Германия.

Победителите получиха купи, грамоти и много материални награди, осигурени от Община – Стара Загора, Обществен дарителски фонд, Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, Сдружение “Стоп на войната по пътищата, Информационен център “Европа директно”, Зара-газ и Карад ООД.

Зрителите също имаха шанса да проверят знанията и уменията си в оказване на долекарска помощ в пункта на БМЧК, а младите автомобилисти от STZCARFANS, подпомогнати от манекена Рашко им демнстрираха влиянието на скоростта върху спирачния път и силата на колегиалността в пътното движение.

Днес младите водачи за пореден път доказаха умения, класа и отговорност. Този резултат бе прогнозиран още преди състезанието от началника на сектор “Пътна полиция” – Стара Загора. Гл. инспектор Конов сподели наблюденията си, че не липсата опит и умения, колкото самонадеяността и липсата на самоконтрол са най-честата причина за тежки пътни инциденти в областта. Той отчете, че младите водачи са станали по-дисциплинирани и отговорни и благодари на МОС, STZCARFANS и БМЧК за последователните им действия в тази насока.

Инициатива на младежките организации се превърна в истински празник за младите автомобилисти, благодарение на изключителната подкрепа на Община – Стара Загора, Областна дирекция на МВР, Професионална гимназия по механотехника и транспорт “Н.Й. Вапцаров”, Младежки дом, Български червен кръст, Съюза на българските автомобилисти, Обществен дарителски фонд.
 




Коментари

Добави коментар

Реклама