Новини » Застраховане

Нарушенията ще оскъпяват "Гражданската"



30.05.2011г 

Нарушенията ще оскъпяват "Гражданската"

Застраховката "Гражданска отговорност" да бъде толкова скъпа, колкото са и нарушенията ни на пътя, настояват застрахователи и се аргументират  с трагедията в Симеоновград, където загинаха шест деца. В случая колата не беше собственост на шофьора, който причини инцидента. Затова застрахователите искат задължителната полица да се води на името на активния водач, а не на колата.


Преди близо сто години застрахователите в Англия започват да прилагат системата "Бонус". Така се обвързва размерът на премиите с индивидуалния риск, който носи застрахования. Идеята - колкото по-дисциплиниран на пътя е съответният водач, толкова по-малка цена ще плаща за своята застраховка. Почти век по-късно у нас, въвеждането на "Бонус - Малус" по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е обект на полемика с дълга история.

За да влезе в сила системата "Бонус - Малус" и у нас, според застрахователи и брокери, полицата ГО трябва да се издава поименно на водача, а не на автомобила, както е сега.

Според Комисията за финансов надзор, основни показатели при определяне цената на Гражданската отговорност трябва да станат два фактора - техническото състояние на колата и поведението на шофьора на пътя. Колкото повече контролни точки са ни отнети от талона, толкова по-скъпа "Гражданска отговорност" ще плащаме.

Как ще се изчислява цената на задължителната полица, тепърва ще решават държава и застрахователи.

 

Паралелно с това вече се тества и друга система - т.нар. Електронна полица. Софтуерът вече е написан и работи в тестов режим. Когато бъде въведена официално, при всяко сключване на автозастраховката агентът ще трябва да въведе определени данни за колата и шофьора. След това системата ще генерира уникален код, който ще бъде вписван в полицата. Така тя реално ще бъде обявена пред Гаранционния фонд в момента на сключването й. Преди това да стане обаче, ще трябва парламентът да приеме промените в Кодекса за застраховане. Те вече бяха одобрени от Министерски съвет. Депутатите обаче най-вероятно ще могат да гласуват промените най-рано през есента, съобщи източник на "Стандарт" от КФН.




Коментари

Добави коментар

Реклама