Новини » На път

Обемна автотехническа експертиза ще установява причините за тежката катастрофа на автомагистрала „Тр



15.06.2011г 

Обемна автотехническа експертиза ще установява причините за тежката катастрофа на автомагистрала „Тр

Вече са приключени първоначалните следствени действия след страшната катастрофа на АМ "Тракия" - оглед на местопроизшествието и разпити на свидетели-очевидци, а с постановление на окръжния прокурор Иван Даскалов разследването по делото е възложено на екип от следователи при ОСлО при Окръжна прокуратура-Пловдив.
Работи се по две версии за причините за катастрофата – човешка грешка и техническа неизправност. Предстоят и множество медицински експертизи на убитите и ранените пътници.
Това стана ясно днес на пресконференция в Пловдив с участието на директора на ОДМВР - Пловдив старши комисар Тодор Чонов и окръжния прокурор Иван Даскалов. Старши комисар Чонов съобщи, че вече е установена самоличността на 8-те загинали и 16-те ранени, 7 от които са оставени в болница. Още сутринта, допълни директорът, бе организирана телефонна линия, на която роднините получаваха информация за участниците в катастрофата. Областните дирекции на МВР в София, Стара Загора и Бургас бяха натоварени да уведомят близките на загиналите и ранените. Прокурор Иван Даскалов каза, че по случая е започнато досъдебно производство срещу водача на автобуса С.Д./43 г./ от Бургас по чл. 343, ал. 4 , вр. ал.3 б.”б” вр. ал.1 б.”в” вр. чл. 342 ал.1 от НК. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 5 до 15 години. Шофьорът на автобуса е задържан в ареста за 24 часа.
До момента се знае, че автобусът е тръгнал от София за Бургас в 22.30 часа. Общо в него са пътували 33-ма души заедно с двамата водачи.

По нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски ИА ”Автомобилна администрация” е започнала пълно разследване на лиценза на фирмата-превозвач, техническата изправност на автобуса и фирмата, извършила техническия преглед.

По последна информация автобусът марка „Мерцедес”, извършващ обществен превоз на пътници по автобусна линия София-Бургас, е собственост на бургаска фирма. Той е преотдаден за ползване на друга фирма-превозвач със седалище в Бургас, която има лиценз за извършването на вътрешни превози на пътници, валиден до 2015 година. Автобусът, произведен през 1989 г., е преминал за последно годишен технически преглед на 8 март 2011. По данни на тахографската шайба автобусът се е движил с позволените 100 км в час. В автобуса е имало двама водачи, каквото е изискването, като шофьорът, управлявал „Мерцедес”-а в момента на катастрофата, е преминал психологическо изследване на 3 май 2011 година.
Служители на Института по психология на МВР оказаха съдействие на роднините на загиналите и на пострадалите в катастрофата.
Работата по установяване на причините за тежката катастрофа продължава.




Коментари

Добави коментар

Реклама